Flykten från landsbygden till storstäderna och högskoleorterna blir ett allt större problem i Sverige. På mindre och medelstora orter finns det ett växande antal outhyrda lägenheter i motsats till behovet av fler lägenheter i just storstäderna och på högskoleorterna. Hur skall vi lösa detta problem? Detta är inte enbart ett bostadspolitiskt problem utan det krävs samverkan mellan olika politikerområden för att nå en lösning.
Förr var det självklart att människorna flyttade till orter där det fanns arbetstillfällen. Idag, som en effekt av den tekniska utvecklingen, har det skapats möjligheter för arbetstillfällena att komma till människorna.
På samma sätt finns det också möjlighet att, med hjälp av den tekniska utvecklingen, låta utbildningen komma till människorna istället för att människorna skall flytta till högskoleorterna. I Socialdemokraternas satsning på utbildning har vi försökt att fördela platserna till mindre och medelstora orter. Men är det tillräckligt? Koncentrationen till vissa orter blir allt större, trycket på infrastrukturen ökar och dessa kommuners sociala system blir inte hanterbart.
Spridningen av högskoleplatser måste bli större och framför allt måste möjligheten att studera på distans öka. Det skulle ge fler människor tillgång till högskolestudier och samtidigt ge människor möjlighet att bo kvar på sin uppväxtort. Orter med invånare som har god utbildning är dessutom attraktiva för etablering av företag.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om möjligheten att studera på distans.
Lena Larsson (s) |