”Kunskap i handling” och ”Drivkraft i samhället” är de två grundprinciper som vägleder Högskolan Dalarnas fortsatta utveckling. Därmed betonas kunskap men också kunskapens aktiva förening med samhälle och näringsliv.
Den kraftfulla utveckling högskolan genomgått under de senaste åren fullföljs. För att understödja detta organiseras högskolan från och med årsskiftet 97/98 i tre tematiska profiler:
Transport, kommunikation, turism
Industriell teknik och utveckling
Kultur och lärande
Inom dessa profilområden skall högskolan vara regionalt förankrad, nationellt ledande och internationellt intressant.
Inom varje profil förenas forskning/forskarutbildning, grundutbildning och samhällskontakter.
För regionen är profilområdet transport, kommunikation, turism av strategisk betydelse. Kopplingen till trafikverken, transportberoende storföretag som STORA och SAAB samt ett växande antal kunskapsföretag inom IT-området ställer höga krav men ger också speciella förutsättningar för utveckling och kvalitet.
Transportforskningens utveckling till kommunikationsforskning markerar att IT-området vuxit i betydelse, samt att kopplingen till samhälle och människor fått en kraftigare betoning. Detta skapar ett allmänt behov av kunskapsutveckling inom området.
Till Vägverket och Banverket har under senare år knutits allt mer markerat sektorsansvar inom strategiska kunskapsområden såsom miljö, trafiksäkerhet och IT. Även detta förutsätter fortlöpande kunskapsutveckling i anslutning till dess verksamhet.
Mot bakgrund av detta har föreslagits en utveckling av forskning och utbildning inom transport/kommunikationsområdet i form av en transporthögskola.
Denna skall utgöra en del av Högskolan Dalarna, men inom forskarutbildningsområdet utveckla ett nära samarbete med Uppsala universitet och Kungl. Tekniska högskolan (KTH). Detta innebär att det i Sverige skapas en forskarutbildningsmiljö av internationell omfattning och kvalitet. Förverkligandet av detta förslag utgör en naturlig utveckling av profilområdena transport, kommunikation, turism inom Högskolan Dalarna.
Kommunikationsområdet utgör ett väldigt utvecklingsfält för modern informationsteknik. Högskolans kommunikationsforskning bedrivs därför i nära samverkan med trafikverk och näringsliv. För att stärka den gemensamma kompetensmiljön högskola-trafikverk-näringsliv har på dessa aktörers initiativ ett Transportcentrum skapats. Inom dess ram möts forskare och avnämare inom IT-orienterade fullskaleförsök och industrinära utvecklingsverksamhet. Forskningsinstitut och kunskapsföretag inom branschen etablerar nu verksamhet här. En utveckling av denna miljö har nationell och internationell räckvidd samt förstäker Bergslagens möjligheter att utveckla en modern infrastruktur.
Den kraftsamling inom ett fåtal teman som högskolan genomför från årsskiftet ger en stabil grund för fortsatt utveckling. Samverkan med andra universitet och högskolor stärker och befruktar liksom ett nära samarbete med näringsliv och samhälle.
Inom transport/kommunikationsområdet skapas tillsammans med trafikverk och branschorienterat näringsliv landets ledande kompetenscentrum inom kommunikationsområdet.
Högskolans målsättning är att profilerna på sikt skall utveckla sådan kvalitet att de ges samma rättigheter som universiteten, d.v.s. rätt att examinera även inom forskarutbildningen.
Härigenom skapas vad som kan benämnas ett profiluniversitet, d.v.s. en högskola med universitetsrättigheter inom ett begränsat antal profiler.
Ett uttryck för den kvalitet högskolans forskning inom profilområdet transport, kommunikation och turism håller kännetecknas av graden av externfinansiering. För närvarande är externfinansieringsgraden 75 procent. Denna glädjande efterfrågan utgör samtidigt ett växande problem och ett hot mot fortsatt utveckling. Professorsprogram och strategisk kvalitetssäkring kan inte grundas på extern projektfinansiering. Därför krävs till denna verksamhet på sikt utvecklingsresurser för bl.a. professurer, lektorat och forskarassistenttjänster. Härigenom ges forskning och grundutbildning kvalitet, och stadgar och en långsiktig kompetensförsörjning kan erbjudas.
En utveckling av verksamheten är starkt motiverad. Därför bör på grundval av vad som hittills uppnåtts en transporthögskola inrättas enligt vad som ovan föreslagits. Medel för denna bör anvisas i nästa forskningspolitiska proposition.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utvecklingen av kommunikationsforskningen inom Högskolan Dalarna.
Barbro Hietala Nordlund (s) |
|
Per Erik Granström (s) |
Iréne Vestlund (s) |
Bengt-Ola Ryttar (s) |
Leo Persson (s) |
Laila Bäck (s) |