Motion till riksdagen
1997/98:Ub410
av Eva Björne m.fl. (m)

Civilingenjörsutbildning vid Mitthögskolan


Vid Mitthögskolan har sedan mitten av 80-talet fem längre tekniska program utvecklats. De omfattar 160–180 poäng som med en bättre forskningsanknytning skulle kunna utvecklas till fullständiga civilingenjörsutbildningar. Mitthögskolan har en stark anknytning till KTH och ger de två första årskurserna av två civilingenjörsutbildningar.

Högskoleverket gjorde en prövning under 1996/97 efter vilken Mitt­hög­skolan erhöll rätt att inrätta sju egna professurer inom det naturvetenskaplig-tekniska området. I samarbete med Umeå universitet och KTH inrättas också professurer, och sammantaget med möjligheten att omvandla univer­sitets­lektorat till professurer, kommer tolv professurer att vara tillsatta inom det naturvetenskaplig-tekniska området inom två år.

En stor del av såväl stora som små företag i mellersta Norrland har ett stort behov av långtidsutbildade teknologer. Speciellt för de mindre företagen är närheten till en högskola betydelsefull för att bra kontakter skall kunna knytas och företagen kunna höja sin tekniska nivå till hjälp för en positiv utveckling.

Det är angeläget att Mitthögskolan kan examinera civilingenjörer inom programmen kemiteknik, elektroteknik och maskinteknik. Högskolan har, tack vare den högkvalitativa forskning som bedrivs vid skolan, haft relativt lätt att tillsätta de professurer som utlysts. Examinationsrätt för civil­ingenjörer skulle ytterligare öka attraktionen.

Dessutom skulle det i hög grad bidra till en positiv utveckling av hela Mittsverige-regionen eftersom en större andel av de färdiga civilingenjörerna med stor sannolikhet skulle finna arbete inom Västernorrlands och Jämtlands län och bidra till en högteknologisk utveckling i regionen.

I Sundsvall finns SCA, Sunds Defibrator och Nobel Industrier. SCA producerar pappersmassa, kopieringspapper, LWC-papper och sågade trä­varor. Sunds Defibrator utvecklar bl.a. massa- och pappersmaskiner. Eka Nobel producerar bland mycket annat blekmedel för pappersmassa. Alla tre företagen bedriver omfattande forskning och utveckling och har ett nära samarbete där även Mitthögskolan finns med. Samarbetet syftar främst till att utveckla bättre, miljövänligare och energisnålare produktion med utgångs­punkt från skogsråvara. Det är helt unikt att tre sådana företag och en teknisk högskola finns på samma ort.

I Sverige har forskningen inom det skogliga området mest koncentrerat sig till utveckling av plantor och den del som har med skogens växtperiod att göra. Forskningen kring förädling av skogsråvaran är inte lika väl utvecklad. Många länder har här betydligt större kompetens än vad vi har. Finländarna, våra närmaste konkurrenter, har forskning och utbildning inom det här området som ligger långt före oss i Sverige.

Skogen är så betydelsefull för vårt land att även vi i betydligt högre grad än nu borde värna om framtida utveckling och kompetens. Höjer inte vi kompetensen hos våra forskare och ges inte möjligheterna till utbildningar med god kvalitet, är risken att industrin i allt högre grad kommer att lita till den forskning och utbildning som finns i andra länder.

Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställs

att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att examinera civilingenjörer inom programmen kemiteknik, elektroteknik och maskinteknik vid Mitthögskolan.

Stockholm den 30 september 1997

Eva Björne (m)

Ola Sundell (m)

Åke Sundqvist (m)