Nordvästra Skåne är den största regionen i Sverige utan egna fasta högskoleresurser. Ett värdefullt samarbete med Lunds tekniska högskola gör att det ändå finns ett visst utbud av högskoleutbildning. Härtill kommer ett varierande antal kurser i samarbete med Lunds universitet och andra högskolor. I Ängelholm kommer det t.ex. nästa år att erbjudas två kvalificerade yrkesutbildningar; Service manager, 80 poäng, och Export och internationell affärsutveckling, 80 poäng. Situationen är dock långt ifrån tillfredsställande. Skulle regionen ha sin proportionella del av antalet högskoleplatser borde det med en tänkt utveckling av det svenska högskoleväsendet redan år 2000 finnas nästan 8 000 platser och år 2010 cirka 12 000 platser i nordvästra Skåne.
Lokala initiativ har utarbetat olika förslag till en möjlig utveckling. Utbildning och spjutspetsforskning med inriktning på transport och logistik samt multimedia och miljö har bland annat föreslagits av Sydsvenska Handelskammaren. Även kommunikation i vid bemärkelse samt Service Management är områden som bör övervägas. Inriktningen har hela tiden varit att utbildningarna skall ligga nära det regionala näringslivets struktur.
I juni 1997 beslutade regeringen att Trafikflygarhögskolan i Ljungbyhed skulle inordnas i Lunds universitet. Utbildningen kunde lämpligen tillföras högskolesatsningen i Helsingborg. Inte minst rent geografiska skäl talar för detta.
En projektledarutbildning, MOMO, som inspirerats av kaospilotutbildningen i Århus i Danmark bedrivs för närvarande som ett projekt av Stiftelsen Varvet i Helsingborg. Denna skulle kunna utvecklas till en högskoleutbildning, eventuellt kompletterad med en 80 poängs yrkesinriktad utbildning mot kulturadministration.
Helsingborgs roll som hamn och kommunikationscentrum är en bra grund för en kvalificerad utbildning inom området spedition och internationella transporter. En gymnasial specialkurs med denna inriktning finns sedan flera år i Helsingborg.
Den nya högskolan skulle kunna erbjuda en kvalificerad engelskspråkig utbildning med inriktning på hela Östersjöområdet. Intressenterna finns inom gruppen ”Shipping Agents, Port Authorities, Shippers, Freight Forwarders, Stevedoring companies, Importers and Exporters, Transport Ministries and major users of shipping and port facilities”.
En sydsvensk motsvarighet till Grythyttan, d.v.s. en avancerad utbildning för restaurangbranschen, skulle också tillgodose ett stort behov i regionen och bli ett viktigt instrument för att utveckla Nordvästskåne till ett attraktivt turistmål.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär förslag om att nästa högskola som inrättas lokaliseras till nordvästra Skåne i enlighet med vad som anförts i motionen,
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om inriktningen på en högskola i nordvästra Skåne.
Jan Backman (m) |
Anna Åkerhielm (m) |