Motion till riksdagen
1997/98:Ub35
av Elver Jonsson m.fl. (fp, m, s, v, mp, c, kd)

med anledning av prop. 1997/98:94 Läroplan för det obligatoriska skolväsendet, förskoleklassen och fritidshemmet m.m.


Flera vetenskapliga undersökningar ger vid handen att om barn och ungdom vägleds till en positiv livsstil får de en god start i livet. Att förändra felaktigt inlärda beteenden är mycket kostsamt för samhället och ställer oftast till stora problem för de aktuella ungdomarna. Viktigt är därför att lärarutbildningen har den inriktningen och kvaliteten att ungdomar och barn kan få relevant vägledning om sitt förhållande till det häftiga drogutbudet i vårt svenska samhälle. Det gäller inte minst alkoholutbudet som finns i det starkt utbudsbetonade dagens samhälle.

I en utredning på initiativ av riksdagen kunde konstateras klara brister i lärarutbildningen. Endast ett fåtal lärarhögskolor hade relevanta kurser för utbildning i frågor om alkohol, narkotika och tobak, den s.k. ANT-under­visningen och att det dessutom skedde i obligatorisk form. En förutsättning är dock att, om informationen skall kunna bearbetas på ett pedagogiskt och socialpsykologiskt rätt sätt, eleverna i de högre utbildningarna, som bl.a. lärare och socialarbetare, får en avsevärt mer fördjupad kunskap inom ANT-området.

I propositionen anges att skolplanen skall gälla för det obligatoriska skol­väsendet och således även att den kan användas i samtliga verksamheter. Det påpekas vidare att det finns ett antal kommuner som skall beredas möjlighet att arbeta utan fastställd timplan.

Vid ett antal ämnesövergripande områden i skolan som utvärderats har vissa vitala avsnitt enligt läroplanen befunnits vara såväl lågt prioriterade som i en del fall nästintill utelämnade. Det har gällt bl.a. trafikundervisning, men också undervisning om alkohol, narkotika och andra beroendeskapande medel. Den hearing som utbildningsutskottet höll för en tid sedan i riksdagen bekräftade en sådan bild. Brister i utbildningen av blivande lärare var tydligt iakttagna. Många skolor har i sin undervisning ofta en slentrianmässig hantering av ANT-frågorna. Ofta sker det genom enstaka nedslag av någon person som för stunden gör en god insats men den har inte haft det långsiktiga värde som situationen kunde kräva. Aktiviteten har inte heller i regel följts upp i övriga situationer eller i undervisningen i stort i skolan.

I nuvarande läroplan har rektor ansvar för ANT-undervisningen. Men det finns många moderna läromedel och metoder som inte kommer till användning. I det massmediala brus som präglar vårt samhälle är det oerhört viktigt att undervisningen i här påtalade socialpolitiska frågor har högt­stående pedagogiskt värde och att utrymme i undervisningen kan på ett fullgott sätt garanteras. Inte minst genom vårt medlemskap i EU och den i övrigt allt starkare internationaliseringen har svensk alkoholpolitik utsatts för krav på att söka nya vägar. Det kan anses angeläget att olika metoder prövas för att Sverige alltjämt skall ha en internationellt sett låg alkoholkonsumtion. Någonting som främjar folkhälsan.

I de årliga redovisningar som Centralförbundet för alkohol och narkotikaupplysning (CAN) gjort visade det sig att barn och ungdom efterfrågar bättre och mer konkret undervisning i frågor som rör bruk och missbruk av olika droger. De moderna och relevanta metoder som finns utarbetade bl.a. av Folkhälso­institutet och nykterhetsrörelsen kan i dag tyvärr inte fullt ut utnyttjas till följd av att man inte anser sig kunna betala baskostnaden för ett väl utarbetat program. Därför är det viktigt att olika utbildningsanordnare stimulerar sina styrelser och motsvarande ledningsorgan att finna vägar för nya metoder för att nå fram med ANT-informationen. Att ett sådant uppdrag tydligare läggs på olika skolformer betyder inte att olika ideella insatser fortsättningsvis kan engageras i ett sådant arbete. Fördelen med en sådan kombination är att man också kan följa upp verksamheten på annan tid än skoltid.

I en läroplan som fastställs av riksdagen är det viktigt att markera den vikt som samhället lägger vid att ha ett gott utbud när det gäller en bred drog­information som i sin tur bygger på kunskap, god pedagogik och utrymme för professionellt och ideellt engagemang.

Mot bakgrund av vad som här sagts anser vi att varje skola skall ha en plan för undervisning om alkohol, narkotika och andra beroendeskapande medel. Vidare att de kommuner som skall arbeta med fria läroplaner får till uppgift att pröva formerna för hur undervisningen i ANT skall kunna integreras i den av kommunerna fastställda skolplanen.

Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställs

  1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om undervisningen om alkohol, narkotika och andra beroendeskapande medel i det obligatoriska skolväsendet,

  2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utbildningen av lärare och socialarbetare inom de ämnen som rör alkohol, narkotika och tobak,

  3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Skolverket på ett mer kraftfullt sätt markerar skolans ansvar för ANT-undervisningen på olika nivåer inom det obligatoriska skolväsendet.

Stockholm den 27 mars 1998

Elver Jonsson (fp)

Göran Magnusson (s)

Göte Jonsson (m)

Roland Larsson (c)

Eva Zetterberg (v)

Ragnhild Pohanka (mp)

Fanny Rizell (kd)

Elanders Gotab, Stockholm 2002