Regeringen anser att utbildningen i den svenska skolan ska ta sin utgångspunkt i alla elevers bakgrund, kultur, tidigare erfarenheter, språk och kunskaper samt främja deras fortsatta lärande och kunskapsutveckling. Regeringen anser också att det är viktigt att alla som arbetar i skolan har ett medvetet förhållningssätt till kulturell mångfald, där varje individ uppmärksammas.
Vi delar regeringens uppfattning. Kunskaper om att Sverige inte helt nyligen blivit ett mångkulturellt land utan varit flerkulturellt och flerspråkigt under hela rikets existens är mycket viktig för att inse värdet av att skydda de nationella minoriteterna i Sverige och den kultur och historia som hör samman med dem. Vi föreslår att kunskap om dessa och den kultur, historia och språk som hör samman med dem förs in som ett kunskapskrav i läroplanen för samtliga elever i grundskolan och att den ska ingå som en del av kursplanerna, bl a i ämnena historia, samhällskunskap och svenska. På så sätt kan kunskapen om Sverige som ett historiskt sett mångkulturellt land spridas på bred front, också bland majoritetsbefolkningen.
Vi föreslår också att lärarutbildningen och fortbildning av lärare ska innehålla undervisning om de svenska historiska minoriteterna och deras kultur och historia. Kunskaper om hur barns tvåspråkighet påverkar inlärningen bör också ingå som ett moment i utbildningen för alla blivande lärare, inte bara i utbildningen för modersmålslärare.
Ökad kunskap om de nationella minoriteterna och deras del i vår historia och vårt kulturarv tror vi är nödvändig om de nationella minoriteterna i Sverige ska få respekt, förståelse och stöd för sina strävanden att bevara sin kultur, sitt språk, sin religion m.m. Det är också enligt vår uppfattning en förutsättning för ett ökat utbyte mellan minoriteter och den svenska majoritetsbefolkningen. Bara om ett tolerant klimat, öppet för dialog, skapas kan den kulturella mångfalden bli en källa och en faktor – inte till söndring – men till berikande för det svenska samhället.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kunskaper om nationella minoriteter som kunskapskrav i läroplanen för grundskolan.
Carin Lundberg (s) |
|
Ulf Kero (s) |
Paavo Vallius (s) |