Motion till riksdagen
1997/98:Ub279
av Kristina Nordström och Nikos Papadopoulos (s)

Kamratstödjare


På arbetsmarknaden finns regler till stöd och hjälp för den anställde. Detta anses i allmänhet normalt och riktigt. Inom offentliga sektorn görs avtal om extrapersonal som kvalitetshöjare inom bl.a. vården.

Barn och ungdom vistas i skolan i stort sett på samma vis och i samma utsträckning som vuxna på sin arbetsplats. Barn och ungdom bör även de ha erforderligt stöd och hjälp.

En del skolor har organiserat sitt arbete så att de anlitat kamratstödjare. Dessa skolor bör tjäna som goda exempel. Lärare och övriga personal hinner inte med det kvalitetshöjande arbete som kamratstödjare kan bidra med.

En del skolor ser till att även eleverna i mer organiserad form tar ett utökat ansvar för varandra och det bidrar till minskad mobbning, minskad skadegörelse och mindre skolk. Kamratstödjarna blir vuxenkontakter att lita på, som förebilder och som stöd.

Många unga vuxna är i dag arbetslösa. Dessa bör med fördel användas som kamratstödjare i alla skolor. Även litet äldre vuxna som i dag är arbetslösa kan självklart göra stora insatser. De medel som finns för arbetsmarknadspolitiska åtgärder bör få användas för detta ändamål.

Det skulle öka antalet platser att använda för åtgärder, ge arbetslösa vuxna meningsfull sysselsättning, underlätta för skolans ordinarie anställda och ge eleverna ökad trygghet och stöd samt goda förebilder.

Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställs

att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna

vad i motionen anförts om kamratstödjare.

Stockholm den 1 oktober 1997

Kristina Nordström (s)

Nikos Papadopoulos (s)