Det är en grundläggande demokratisk rättighet för en elev att kunna känna sig trygg i skolan och slippa bli utsatt för övergrepp och förnedrande behandling. Ingen elev skall vara rädd för att gå till skolan på grund av mobbning och ingen förälder skall behöva oroa sig för att hans eller hennes barn skall utsättas för något sådant. Ändå är det så att mobboffren är en stor och av många skolor försummad elevgrupp, som genomlever sin skoltid med ständig ångest, otrygghet och dålig självkänsla.
Rapporter från såväl Skolverket som Barnombudsmannen visar att problemet är stort och att hittillsvarande rekommendationer och regler inte är tillräckliga. Miljöpartiet har tidigare som enda parti krävt lagstiftning i frågan. Regeringen har i dagarna lagt ett förslag om skärpningar och förtydliganden av skollagen som stöd för det lokala arbetet mot mobbning. Detta är utmärkt och skall följas upp med regler och anvisningar i läroplaner m m. I detta arbete skall kraven på program och ansvarsfördelning för programmens genomförande och tillsyn tydliggöras.
Miljöpartiet föreslår att ett fullständigt program för hantering av mobbningsproblemet skall finnas vid varje skola och att ansvaret för att detta finns och följs skall ligga på skolans rektor. Det skall också framgå att det åligger kommunen att genom utvärderingar i samverkan med skolorna övervaka att skolorna inom kommunen verkligen följer lagen. Skolverket bör särskilt uppmärksammas på att införandet i skollagen och läroplanerna också innebär att Skolverket har det övergripande tillsynsansvaret och skyldighet att ingripa när lagens och läroplanens intentioner ej följs.
Frågor kring mobbning skall ingå som en del i skolans viktiga uppgift att ge eleverna en demokratisk grundsyn, som bygger på respekt och förståelse för medmänniskor, tolerans och solidaritet. Detta har direkta konsekvenser för val av åtgärdsprogram (en fråga som aktualiserats genom att det förekommit fall där metoder använts som strider mot demokratiska grundprinciper). Ett program mot mobbning måste innehålla klara regler för hur man aktivt skall kontrollera om mobbning förekommer samt regler för hur mobbning förebyggs genom att frågan uppmärksammas och återkommande diskuteras, såväl inom skolan med eleverna som med föräldrar och personal. Elever, föräldrar, personal och skolledning skall engageras aktivt i arbetet med att förebygga, upptäcka och åtgärda mobbning. Hur mobbningsoffer och mobbare skall behandlas skall klart anges liksom beredskapen att följa upp ett ärende under lång tid. Mobbning är en för alla på skolan, inklusive föräldrar, gemensam angelägenhet. Detta bör också vara vägledande för valet av åtgärdsprogram.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utformningen av riktlinjer för det fortsatta arbetet för att stävja mobbning.
Gunnar Goude (mp) |
|
Kia Andreasson (mp) |
Barbro Johansson (mp) |
Ragnhild Pohanka (mp) |