Motion till riksdagen
1997/98:Ub270
av Ingemar Josefsson m.fl. (s)

Konsumentkunskaper i skolan


Enligt marknadsekonomiska teorier är det konsumenterna som genom sin efterfrågan styr utbudet av varor och tjänster. Konsumenter som har tillgång till pålitlig och tillräcklig information om produkterna kan jämföra pris och kvalitet och göra kloka val. Produkter som konsumenter inte efterfrågar försvinner från marknaden och endast det vi vill ha kommer att produceras. Kunniga, medvetna och kritiska konsumenter är en viktig del av marknads­ekonomin.

I den marknadsekonomiska verkligheten finns det dock många hinder för marknadens utveckling enligt teorierna. Reklamen har en viktig roll när det gäller att informera konsumenter om produkters egenskaper, pris och kvalitet. Tillgänglighet spelar till exempel ofta mer på känslor än på fakta. Framgången för en produkt beror mer på reklamkontots storlek än på varans egenskaper.

Det räcker inte med information genom bra märkning och bra reklam. För att kunna använda informationen måste konsumenter ha kunskaper om konsumenträtt och konsumentskydd men också ha kunskaper om konsumtionens inverkan på hälsan, miljön och hushållsekonomin. Som exempel kan man ta det ökande kostmedvetandet och förväntningar på att konsumenter ska ha ett större ansvar för sina kostvanor och äta hälsosamt. Samtidigt har det praktiska kunnandet minskat, t.ex. när det gäller livsmedelshygien. Skolan prioriterar inte ”vardagskunskaperna” tillräckligt. Undersökningar som Konsumentverket har gjort visar att ungdomar i både grundskola och gymnasieskola har dåliga kunskaper såväl om livsmedels­frågor och hushållsekonomi som om konsumentens rättigheter och skyldig­heter.

Konsumentkunskapen bör ingå i grundskolans konsumentkunskap och i hemkunskapen. I hemkunskapen finns det dessutom goda möjligheter att förena teori och praktik.

Ungdomar behöver få mer konsumentkunskap i skolan för att kunna klara sig bättre i vardagslivet. Också vuxna som redan slutat skolan saknar den kunskap som behövs för att använda sina pengar och sin tid på bästa sätt. Många människor är onödigt fattiga på grund av okunskap. Tidigare generationers kunskap om hushållning med resurser är förlorad för många samtidigt som samhället blir alltmer komplicerat och kräver nya kunskaper.

Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställs

  1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att skolan skall åläggas att lägga en bra grund till ungdomarnas vuxenliv genom en ökad utbildning i konsumentkunskap,

  2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att de som redan slutat skolan bör ges möjlighet att genom studieförbund, organisationer och vuxenutbildning få ett kunskapslyft när det gäller lättlagad, god och billig mathushållning med egna, samhällets och naturens resurser samt när det gäller konsumenternas rättigheter för att kunna orientera sig på marknaden, se samband och göra medvetna konsumtionsval.

Stockholm den 1 oktober 1997

Ingemar Josefsson (s)

Karin Olsson (s)

Christina Axelsson (s)

Åsa Stenberg (s)

Marianne Carlström (s)