Motion till riksdagen
1997/98:Ub263
av Christina Axelsson och Monica Green (s)

IT-pedagogik


Tidig tillgång i livet till datorer anses av många i dag som ett måste. Det talas stort om den omvälvande förändringen som sker från industrisamhälle till informationssamhälle. Vi diskuterar vilka kompetenshöjande åtgärder som behövs för att arbetskraften ska stå rustad inför allt det nya som tekniken för med sig.

En del frågar sig om framtiden går att styra eller om vi människor bara ska anpassa oss till teknikens värld. Framtiden går naturligtvis att styra men för att alla ska känna möjligheten krävs också att alla får kunskap om och utbildning i att ta del av den nya teknikens möjligheter och kunna handskas med datorer.

Redan innan barnen har börjat skolan vill man att de ska vara datamogna och kunna det mest elementära i knapptryckeri. Många daghem har satsat på IT för att ge barnen möjligheter att prova på och bli förtrogna med hur datorer fungerar. Biblioteken i kommunerna ordnar på många håll särskilda kurser för barn så att de kan söka efter litteratur. De flesta skolor har datorer som barnen kan göra egna snygga utskrifter av uppgifter på. En del har också satsat på Internetuppkopplingar för kunskapsinhämtning.

Samhället satsar alltså stora belopp på att ge barnen det bästa inom teknik­en.

Målsättningen med användningen av den nya tekniken är mycket varie­ran­de. Det är alltifrån att prova på eller spela avancerade dataspel till att hitta information. Många inlärningsprogram finns också att tillgå för olika åldrar. Vid ungefär tre års ålder är barnens motorik så utvecklad att de kan klara av tangentbordet, även om dubbelklickandet med musen är svårt. Forskning behövs på området så att man vet vad barn behöver lära sig i stället för att experimentera och prova sig fram med hjälp av dataföretagens program­utbud. Det är därför glädjande att regeringen den 19 dec. 1996 avsatte medel för forskningsprojekt om IT-pedagogik.

I och med den snabba utvecklingen har datorerna förändrats från att vara enbart tekniska hjälpmedel till att också vara pedagogiska. Barn med läs- och skrivsvårigheter kan få hjälp att träna upp sina färdigheter. Handikappade barn har ofta stor nytta av datorer och ibland kan datorn vara deras möjlighet till kommunikation. Utbildningen av pedagogik inom IT har varit eftersatt, vilket också Ungdomens IT-råd påpekar i sitt slutbetänkande Mega-byte. Regeringen har uppmärksammat detta och givit en föreskrift för lärarutbild­ningarna som innebär att samtliga som erhåller examen avsedd för läraryrket från och med 1998 ska ha kunskap om och egna erfarenheter av hur informa­tionsteknik kan användas i undervisningen. Detta kommer självklart att ge eleverna en bättre utbildning i metoder för kunskapsinhämtning med ny teknik.

Fler behöver denna utbildning i IT-pedagogik, det gäller redan utbildade lärare och barnomsorgspersonal. De lärare som redan är utbildade måste få vidareutbildning i IT-pedagogik så att alla elever får en lika god utbildning. Det är också ytterst angeläget att barnomsorgspersonal som barnskötare, förskollärare, fritidsledare och fritidspedagoger i sin utbildning erhåller kunskaper om IT-pedagogik. Det är i daghemsverksamheten som barnen många gånger får en första introduktion i den nya tekniken.

Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställs

att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utbildning i IT-pedagogik för redan utbildade lärare och barnomsorgspersonal.

Stockholm den 5 oktober 1997

Christina Axelsson (s)

Monica Green (s)