Föräldrar måste kunna känna trygghet när de lämnar barnen till barnomsorgen. Därför är den nyligen presenterade uppgiften om antalet olyckor inom barnomsorgen oroande.
Enligt uppgift från barnombudsmannen är antalet olyckor inom barnomsorgen troligen betydligt fler än vad forskningen hittills presenterat. Nya siffror från en undersökning i Uppsala visar att olycksfrekvensen inom barnomsorgen där är dubbelt så hög jämfört med vad tidigare forskning visat.
Under 1996 skadades 46 av 1 000 inskrivna barn i barnomsorgen så allvarligt att de fick uppsöka vårdcentral, sjukhus eller tandläkare. En nationell studie från 1994 visade att den genomsnittliga skadefrekvensen på svenska daghem var 22 skador per 1 000 barn.
Barnomsorgen är alltså inte så säker som man trott. Säkerheten inom barnomsorgen behöver förstärkas. Det behövs en bättre lagstiftning och bättre regelverk. Detta för att bättre kunna garantera säkerheten.
Arbetsmiljölagen behöver skrivas om så att den även gäller barnen inom barnomsorgen. Idag gäller den enbart för personalen, trots att den i skolan gäller både personal och elever. Detta bör ges regeringen tillkänna.
Vi möts ofta av stora tidningsrubriker att ännu ett dagis fått stänga p g a fukt- och mögelskador. Dålig inomhusmiljö resulterar ofta i allergiereaktioner hos barn. Det är nödvändigt att våra ansträngningar att säkerställa en hälsosam innemiljö för alla barn intensifieras.
Det är viktigt att det kommande Innemiljöåret får ett tydligt barnperspektiv. Detta bör ges regeringen till känna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att barn inom barnomsorg skall omfattas av arbetsmiljölagen,
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att det kommande innemiljöåret får ett tydligt barnperspektiv.
Birgitta Carlsson (c) |
|
Margareta Israelsson (s) |
Liselotte Wågö (m) |
Siri Dannaeus (fp) |
Eva Zetterberg (v) |
Ewa Larsson (mp) |
Inger Davidson (kd) |