Motion till riksdagen
1997/98:Ub258
av Karl-Göran Biörsmark m.fl. (fp, s, m, c, v)

Statsbidrag till deltidskurser i Knyppling


Knypplingskonsten är för Östergötland vad blekingesöm är för Blekinge. Inte nog med det. Centrum för knypplingen i Sverige har sedan långt tillbaka i tiden varit Vadstena. Vadstenaspetsen är också för hela vårt land vad den äkta brysselspetsen är för Belgien.

De produkter som i dag färdigställs får, om de är av tillräckligt hög kvalitet, genom Riksföreningen Svenska Spetsar ett sigill, som är en kvalitetsgaranti . Riksföreningens säte ligger i Linköping, där den drivande kraften finns. Där är också spetskonsulenten anställd, men hon har hela Sverige som sitt arbetsfält.

Konstformen knyppling har funnits i och omkring Vadstena sedan medeltiden, troligen genom Birgittinerklostrets nunnor, som där arbetade med olika textilier. Detta konsthantverk har genomgått olika faser under alla dessa år. Knyppling är en unik och mycket tidskrävande form av hantverk. Den kräver många år av träning och fördjupning för att produkterna skall kunna hålla hög kvalitet.

Föreningen Svenska Spetsar har sedan 1946 kurser i knyppling för barn i åldrarna 7–14 år. De sker i egen regi med stöd från fonder och stiftelser m.m. För vuxna kan den första inlärningen av grunderna ske genom föreningens samverkan med ett studieförbund. Men för de personer som skall lära ut konsten och för dem som behöver en fortbildning eller fördjupning ställs helt andra krav på utbildningen. Den måste hålla en garanterat hög kvalitet. Därför har Svenska Spetsar på olika sätt ett viktigt samarbete med Sätergläntan, som är Hemslöjdens kursgård och en fristående kompletterande skola.

På somrarna anordnas olika tvåveckorskurser i knyppling i Vadstena. Det sker tack vare Sätergläntans statbidragsberättigade deltidskurser och i samarbete med Svenska Spetsar. Detta samarbete har pågått sedan 1985. Kurserna har både ämnesbredd och ämnesdjup. För att kvaliteten på de svenska konsthantverken skall kunna hållas på en hög nivå krävs att lärarna är specialister. För dessa gästlärare måste förutom timpenning också betalas resor och traktamenten. Tack vare statsbidraget kan dessa kvalitetskurser alltjämt komma till stånd. För knypplingkonstens överlevnad och utveckling är de ett måste. För nationen är de en garant för att också kvaliteten kan upprätthållas.

Det har diskuterats att staten skulle dra in alla statsbidrag till utbildningar som är kortare än 32 veckor. Om så sker vore det förödande. Dessa deltidskurser är av nationell vikt för att kulturarvet inom hemslöjdsområdet ska föras vidare. Därför anser jag/vi att statsbidrag skall utgå även i fortsättningen till dessa deltidskurser.

Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställs

att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av att det även fortsättningsvis utgår statsbidrag till bl.a. de deltidskurser i knyppling som sker i Riksföreningen Svenska Spetsars regi i samarbete med Sätergläntan.

Stockholm den 6 oktober 1997

Karl-Göran Biörsmark (fp)

Birger Hagård (m)

Roland Larsson (c)

Inge Carlsson (s)

Britt-Marie Danestig (v)

Gotab, Stockholm 2002