Ingen grupp i vårt land har drabbats så hårt av arbetslöshet som invandrare och flyktingar. Detta trots att många är välutbildade och lärt sig svenska.
En annan problematik är att många invandrar- och flyktingbarn har stora svårigheter att klara sin skolgång i Sverige. Om behov föreligger ska eleven ha studiehandledning i de olika ämnena på sitt hemspråk. Problemet är att studiehandledning och hemspråksundervisning är närmast obefintlig i många kommuner.
Varför då inte föra ihop dessa problem och finna en gemensam lösning? Varför inte tillföra skolundervisningen välutbildade svensktalande personer som kan elevernas språk och låta dem ge elever som kommer från samma språkområde den studiehandledning som de har laglig rätt till? Detta är exempel på en åtgärd som borde användas inom den arbetsmarknadspolitiska arsenalen för att få fler invandrare/flyktingar i arbete och för att kommunerna ska kunna uppfylla sin lagfästa skyldighet. Detta skulle rimligtvis inte kosta samhället någonting extra, men det skulle ge meningsfulla arbetsuppgifter åt annars arbetslösa människor. Det skulle också göra skoltillvaron drägligare och tryggare för många barn i våra skolor. Att åtgärda detta bör vara en angelägen uppgift nu när det lokala inflytandet över arbetsmarknadsfrågorna ska stärkas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att tillvarata invandrares/flyktingars kunskaper för utbildningsinsatser i skolan.
Dan Ericsson (kd) |