Motion till riksdagen
1997/98:Ub241
av Anita Jönsson och Birthe Sörestedt (s)

Simundervisning i skolan


Bad och lek i vatten är en ofta förekommande fritidssysselsättning i dag i Sverige för både unga och gamla. Det finns god tillgång till sjöar och kuster som inbjuder till bad och dessutom finns i de flesta kommuner olika typer av badanläggningar. Det är viktigt att tidigt få lära sig simma och på det sättet vara säkrare i sin kontakt med vattnet.

Många lär sig simma i tidig ålder och skolan har i de flesta fall ansett det viktigt med simundervisning under de tre första skolåren. I samband med besparingar som gjorts inom skolan kan man konstatera att simunder­visningen har minskat för skoleleverna. Detta får till konsekvens att simkunnigheten bland svenskarna sjunker och leder till fler olyckor.

Det finns anledning till oro inför framtiden om man ser till att allt färre barn får ta del av någon form av simundervisning. Antalet skolor som undervisar sina barn i enlighet med läroplanen, dvs. med mål att kunna simma och hantera nödsituationer i vattnet vid slutet av årskurs fem, har enligt uppföljningar som gjorts sjunkit från 69 % 1993 till 54 % läsåret 1996/97. Även andra former av simundervisning på sommarlov och liknande har minskat.

Vad som också har uppmärksammats är att barn med invandrarbakgrund aldrig lär sig simma i skolan trots att läroplanen föreskriver att alla skolbarn ska vara simkunniga när de går ur femte klass. Den dåliga simkunnigheten bland dessa grupper grundar sig ofta på att de har en annan kulturell bak­grund och därmed en annan syn på badande och klädsel.

Trots att simundervisning sker, deltar de inte på grund av sin kulturella bakgrund. Här har skolan ett stort ansvar att utforma lokaler och metoder för att möta dessa invandrarungdomar så att de kan deltaga på sina villkor i simundervisning.

Det kan t.ex. handla om att bygga om duschar eller att ha speciella grupper för dem som vill bada med kläderna på. Skolverket har här en viktig uppgift att följa utvecklingen i kommunerna då det gäller simkunnigheten för alla, så att läroplanens mål uppföljs.

Det måste speciellt uppmärksamma invandrarbarnens möjligheter till simundervisning och vidtaga de åtgärder som kan behövas för att skolan ska uppfylla sitt mål om simundervisning.

Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställs

att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om simundervisning i skolan.

Stockholm den 2 oktober 1997

Anita Jönsson (s)

Birthe Sörestedt (s)