Motion till riksdagen
1997/98:Ub231
av Elver Jonsson m.fl. (fp, m, mp, c, kd, v)

ANT-undervisning


Angående utbildningen i alkohol-, narkotika- och tobakskunskap (ANT) för socialarbetare, lärare m.fl. yrkesutbildningar

Den allt tidigare drogdebuten, flickornas ökade bruk av tobak och alkohol är exempel på en försämrad social utveckling som stör skolarbetet och i allt fler fall raserar framtida vuxenliv.

I den situationen är det helt nödvändigt att ungdomarna får en kunskap i ANT-frågorna så att de rationellt kan möta det sociala och kommersiella tryck de utsätts för.

Flertalet vetenskapliga rapporter förmäler, att om barn och ungdom väg­leds till en positiv livsstil, ger det en god start i livet. Inte bara kostnaderna utan även arbetet med att förändra felaktigt inlärda beteenden är mycket problematiska.

I en av utbildningsutskottet gjord utredning, som ventilerades vid en hearing 1996-09-18, påpekades klara brister i lärarutbildningen. Enbart tre lärarhögskolor hade området som obligatoriskt.

En förutsättning för att informationen skall kunna bearbetas på ett peda­gogiskt och socialpsykologiskt rätt sätt, är att eleverna i de högre yrkes­utbild­ning­arna, såsom bl.a. lärare och socialarbetare får en avsevärt mera för­djupad kunskap inom det s.k. ANT-området.

I CAN:s årliga redovisningar efterfrågar barn och ungdom bättre och mera konkret undervisning i frågor rörande bruket och missbruket av alkohol, narkotika och tobak. Folkhälsoinstitutet och nykterhetsrörelsen har utarbetat moderna och adekvata metoder, som i dag tyvärr inte fullt ut kan utnyttjas till följd av att skolledningen inte anser sig kunna betala baskostnaderna för ett väl utarbetat program. I efterhand riskerar man ibland notera, att det likaledes kostar att inte göra något. Därför bör Utbildningsdepartementet starta upp ett projekt, som stimulerar skolstyrelserna eller motsvarande organ till att finna vägar för nya metoder rörande den s.k. ANT-informationen. Det är då av vikt, att folkrörelserna kan engageras i detta arbete, eftersom de kan följa upp verksamheten på icke skoltid. Inom ramen för befintliga anslag borde 50 milj. kunna prioriteras för en sådan verksamhet under tre år.

Det är också väsentligt, att de som i sin arbetssituation skall möta elever, klienter, gäster får en sådan grund i sin utbildning, att de har kapacitet att möta arbetsplatsens problem eller veta vägar för hur man söker bistånd för sådana insatser. För en socionom är efter utbildningen arbetstiden högst avsevärt belastad med problem, som direkt eller indirekt orsakats av alkohol och/eller narkotika.

Läkarutbildningen och vårdhögskoleutbildningen har på senare år blivit för­bättrad vad gäller undervisningen, sedan Sveriges Akademikers Nykter­hetsförbund i samverkan med Karolinska institutet tagit upp frågan om skade­verkningar av alkohol-, narkotika- och tobaksbruket. Det har skett genom samordning av kursprogram och utbyte av erfarenheter kring under­visningen.

Det pågår f.n. en översyn av lärarutbildningen. För de som nu är yrkes­verksamma och inte fått tillräckliga baskunskaper bör dock en fortbildning startas upp. Den kan i ett första skede ske som ett projekt under en termin inom ett begränsat geografiskt område. Därmed torde det även kunna gå att få en utvärdering av effekterna av en sådan fortbildning. En sådan fort­bild­ning skulle i ett första skede kunna knytas till nybildade Västra Götalands län, där erfarenheter av sådan utbildning finns i mindre skala. Resurser för en sådan verksamhet torde kunna tillskapas inom ramen för Utbild­nings­departementets ramar. Det är också viktigt att de blivande och nuvarande lärarna får kunskaper om hur man på ett tidigt stadium i klassrummet upptäcker och ger akt på signaler från elever som har drogproblem.

Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställs

  1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om den högre utbildningen av bl.a. lärare och socialarbetare inom de ämnen som rör alkohol, narkotika och tobak,

  2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Skolverket på ett mera kraftfullt sätt markerar skolans ansvar för ANT-undervisningen i grundskolan och gymnasiet,

  3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att inom ramen för beviljade medel göra en prioritering för att säkra ANT-informationen,

  4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att ett projekt rörande fortbildning av yrkesverksamma lärare, social- och fritidsarbetare anordnas i t.ex. det nybildade Västra Götalands län.

Stockholm den 3 oktober 1997

Elver Jonsson (fp)

Göte Jonsson (m)

Anders Svärd (c)

Per Rosengren (v)

Marianne Samuelsson (mp)

Ulf Björklund (kd)