Arbetslivet utanför skolan förändras i en allt snabbare takt. Det är då oerhört viktigt att skolan är uppdaterad på dessa förändringar och helst ligger ett steg före. En stor utmaning för skolan är att öka samverkan med världen utanför. För att fördjupa kontakten mellan näringslivet och skolan bör därför lärarna praktisera i näringslivet som en del av sin fortbildning. Det skulle exempelvis kunna ske med motsvarande minst en vecka under en treårsperiod.
I grundskolan och på gymnasiet finns praktikperioder, då eleverna skall ges en inblick i olika verksamheter för att utifrån dessa erfarenheter kunna välja ett framtida yrke. En grupp som man hittills glömt bort i denna process är lärarna. Det finns ingen obligatorisk lärarpraktik inlagd i grundskola eller gymnasium. Med de nya avtal som kommunerna nu tecknar med sina lärare finns möjlighet att disponera årsarbetstiden så att praktik i näringslivet skulle kunna bli möjlig. Avsikten med det nya avtalet har varit att disponera årsarbetstiden på ett sätt som bäst bidrar till elevernas kunskapsutveckling.
Att elevernas lärare har erfarenhet av arbetsplatser utanför skolan skulle öka deras möjlighet att genom sin handledning hjälpa eleverna att få rätt praktikplats, utvärdera erfarenheter och även diskutera rätt vidareutbildning.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär förslag till lag om praktik, förslagsvis minst en vecka, under en treårsperiod för samtliga lärare i grundskolan och gymnasiet i avsikt att ge elever och lärare en god och relevant inblick i arbets- och näringsliv.
Siri Dannaeus (fp) |
Elver Jonsson (fp) |
Gotab, Stockholm 1997