Läs- och skrivsvårigheter/dyslexi är ett handikapp som orsakar sorg, skam och utanförskap. I värsta fall skapar det kriminalitet och socialt utslagna människor.
Det finns mellan 300 000 och 500 000 människor i Sverige som saknar funktionell förmåga att läsa och skriva. Detta trots att den svenska skolan vid en internationell jämförelse ligger i täten när det gäller läsundervisningen.
Mellan fyra och åtta procent av de barn som börjar skolan har allvarliga svårigheter att lära sig läsa och skriva. Betydligt fler är lindrigare drabbade. Hos alltför många av dessa barn kan man konstatera psykiska och emotionella störningar som har orsakats av de nedbrytande upplevelserna av att inte klara problemen med läsning och skrivning i takt med klasskamraterna. Åtskilliga av de så kallade värstingarna har just denna bakgrund till sitt beteende.
Det kostar pengar att hjälpa dyslektiker, men det kostar ännu mer att inte hjälpa. I dag sätts resurser in, men ofta fel resurser och för sent. Det är därför viktigt att ställa rätt diagnos och upptäcka problemen tidigt. I dag finns bra metoder att hjälpa dyslektiker. Inom förskolan kan den s k Bornholmsmodellen användas som en bra metod. I skolan måste det finnas speciallärare som i sin tur har tillgång till ett team av experter som kan ställa diagnoser och utarbeta individuella åtgärdsprogram. De elever som behöver särskilda hjälpmedel för att klara sig i skolan måste få det. För att skolan skall kunna ta sitt ansvar för barn och ungdomar med läs- och skrivsvårigheter måste tillräcklig undervisning ske i de olika lärarutbildningarna.
De som inte har fått hjälp i skolan måste få det som vuxna. Olika hjälpmedel måste ställas till förfogande och det är också viktigt att vuxna får information vart de skall vända sig för att få hjälp med sitt handikapp.
Dyslexiförbundet har under det senaste året drivit en landsomfattande kampanj för att uppmärksamma detta ofta dolda och gömda handikapp. Nu måste den samlade kunskapen att hjälpa människor med läs- och skrivsvårigheter användas och initiativ tas på alla samhällsnivåer.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om läs- och skrivsvårigheter/dyslexi.
Kerstin Heinemann (fp) |
Isa Halvarsson (fp) |