Det är knappast en överdrift att hävda att morgondagens medborgare i än högre grad än dagens bör ha körkort. Körkort och trafikkunskaper är något av ett obligatorium. För många anställningar fordras körkortsinnehav. Få torde för övrigt kunna känna sig säkra på att under hela sin levnad ha arbetsuppgifter som kan utföras utan körkort. Många har sin bostad så belägen att kollektiva trafikmedel helt sonika inte står till buds.
Trafikkunskap är odiskutabelt något som alla behöver tillägna sig eller bli undervisade om i vårt moderna samhälle. Även den som beslutat sig för att inte ta körkort bör, såvitt jag förstår, känna till trafikbestämmelser dels för att kunna komplettera förares uppmärksamhet, dels för att själv i gatuvimlet kunna agera på ett sätt som medverkar till att öka trafiksäkerheten generellt.
Kostnaderna för trafikskador och de omätliga tragedier som trafikolyckor medför visar entydigt att inga ansträngningar för att skärpa och förbättra trafiksäkerheten bör sparas.
För några få år sedan fattade riksdagen beslutet att 16-åringar har rätt att börja övningsköra. Därmed aktualiserades, mer än tidigare, trafikfrågor och körkort bland gymnasieelever.
Det är allom bekant att vissa elever – inte få – svårligen engageras i skolverksamheten. Jag föreställer mig att skolans anseende och förmåga att attrahera skulle öka väsentligt i vissa elevkretsar, om skolan erbjöd den teoretiska undervisning och den examination som krävs för att man ska äga rätt att, som det heter, ”köra upp”.
Jag påstår självfallet inte att den teoretiska delen av körkortsutbildningen ska knytas till gymnasiet för att skapa angelägen motivation för skolarbete, men jag dristar mig att tro, som det numera tydligen kan uttryckas, att det inte vore fel med en sådan bieffekt.
I årskurs nio erbjuds elever att ta jägarexamen. För de elever som hyser detta intresse uppfattas denna möjlighet som synnerligen positiv. Det bör f.ö. påtalas att elever som undervisas för jägarexamen får en gedigen kunskap om fauna och flora över huvud. Kanske kan man se en viss parallell, om man jämför möjligheten eller erbjudandet att ta jägarexamen med det för ofantligt många fler angelägna, att inhämta teoretisk kunskap för körkort.
Även elever, för vilka ”uppkörningen” inte är aktuell, och för de enstaka för vilka den måhända aldrig blir aktuell bör de åsyftade teoretiska kunskaperna vara betydelsefulla.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om möjligheten för elever att inom gymnasieskolan få genomgå teoridelen av körkortsutbildningen.
Alf Svensson (kd) |