I propositionen för regeringen fram ytterligare förslag till riksdagen som förstärker bilden av den förda politiken, innebärande likformighet inom skola, förskola och barnomsorg. Med förslagen att införa en läroplan för förskolan, att läroplanen skall vara vägledande även för enskilda förskolor samt att allmänna råd bör utfärdas för familjedaghemmen och för öppen förskola befäster regeringen min uppfattning att regeringens politik syftar till ökad planering, ensidighet och ökad politisk styrning. Denna utveckling kan framstå som eftersträvansvärd för socialdemokrater men riskerar att hämma den positiva utveckling som pågår. Med förslaget förnekar regeringen den positiva utveckling som pågår inom barnomsorg, förskola och skola. Där pågår en utveckling som mer handlar om att lämna utrymme för alternativ, olika lösningar och mångfald. Tyvärr begränsas utvecklingsmöjligheterna av kommunpolitikernas möjligheter att styra och ställa samt göra ekonomiska felprioriteringar. I vissa kommuner finns dessutom en allmän motvilja mot pluralism inom dessa områden. Trots dessa hinder fortsätter verksamheter, anställda, föräldrar och andra att driva utvecklingen vidare. Med propositionen om läroplan för förskolan försöker regeringen att åter ta kontrollen över utvecklingen.
Insikten om betydelsen av tidig inlärning växer sig allt starkare. Enligt min mening får detta inte tas som intäkt för att barnomsorgen anpassas till skolans former med dess många gånger stela strukturer. I propositionen poängterar regeringen att avsikten inte är att förskolan i och med förslaget skall förändras till sin funktion. Jag anser att regeringen underskattar konsekvenserna av sina förslag.
Pedagogisk utveckling behövs inom förskoleområdet. En fråga infinner sig efter att ha tagit del av regeringens proposition. Behövs det en läroplan för förskolan för att åstadkomma detta? Jag tillåter mig tvivla på denna ”regeringens sanning”. Regeringens förslag bör därför avslås. Jag anser att det räcker med att riksdagen uttalar att verksamheterna ska ha mål av pedagogiska och verksamhetsmässiga slag.
Regeringen undantar i propositionen förskolor som drivs av enskilda. Regeringens förslag är under denna punkt kryptiska och leder mig till slutsatsen att detta är ett steg i en utveckling som leder till nya regelverk och ökat inflytande framför allt för kommunerna på bekostnad av möjligheterna för enskilt drivna förskolor. Undantaget är egentligen inget undantag utan är istället en regel som kommer att få konsekvenser för alternativen inom barnomsorgen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen avslår regeringens förslag till läroplan för förskolan i enlighet med vad som anförts i motionen.
Tomas Högström (m) |