Motion till riksdagen
1997/98:Ub17
av Andreas Carlgren m.fl. (c)

med anledning av prop. 1997/98:93 Läroplan för förskolan


Inledning

Centerpartiets utgångspunkt är att barnens fostran och lärande i unga år huvudsakligen är familjens ansvar.

Förskoleverksamheten kan vara ett viktigt komplement till föräldrarnas omsorg i hemmet där samverkan mellan föräldrarna och förskolan bildar en helhet. Med rätt förutsättningar och attityd från det offentligas sida kan förskolan bli mycket värdefull i processen av ett livslångt lärande.

För Centerpartiet är det centralt att slå vakt om föräldrarnas rätt att bestämma omsorgsform för sina barn. Vi medverkade därför i fyrparti­regeringen till det vårdnadsbidrag som då infördes och till etableringsrätten för fristående förskolor. Vi har sedan utvecklat vårdnadsbidraget och lagt fram förslag till ett samlat familjestöd lika för varje barn. Vi vill också skapa större valfrihet. Båda delarna är viktiga moment för att skapa valfrihet och mångfald inom barnomsorgen.

Det är av största vikt att våra barn har en meningsfull verksamhet då de är i förskolan, där många barn tillbringar mycket av sin tid. Vi ser positivt på att regeringen i propositionen tydliggör det värdefulla pedagogiska arbete som utförs i många daghem och förskolor idag. Särskilt viktig kommer läroplanen att bli för de något äldre barnen, där också andelen som deltar i förskole­verksamhet är större.

En brist i propositionen är dock det kortfattade sätt på vilket man diskuterar relationen mellan familj och förskola.

En läroplan för förskolan får inte betraktas som ett första steg mot en obligatorisk verksamhet för barn från ett års ålder. Detta bör klart uttryckas då en läroplan för förskolan nu införs.

En läroplan för förskolan ska verka som ett stöd i kommunernas utvecklings­arbete. Kommunerna tar ett stort ansvar för förskoleverksamheten genom kompetent personal och arbetar för att utveckla verksamheten i samverkan med föräldrarna. Läroplanen bör uppfattas som en bekräftelse på att den utvecklingen varit riktig och som ett stöd i det framtida arbetet.

De principer som legat till grund för arbetet i förskolan och den frihet som präglat kommunernas arbete är även fortsättningsvis angelägna. Förskolan kan i många avseenden visa vägar även för den obligatoriska skolan genom tydlig målstyrning och ett decentraliserat arbetssätt. Vår förhoppning är att en läroplan för förskolan även kommer att påverka arbetet inom förskole­klasserna och inom den obligatoriska skolan.

Även om en fortsatt integration av verksamheten är önskvärd är det viktigt att även framgent hålla isär förskola och skola. Det är också viktigt att skillnaden mellan målen i förskolan och målen i skolan klart framgår.

Vi anser att regeringens bedömning är riktig, då man avvaktar med stora förändringar av skollagen och inte inför förskolan som en del av det offentliga skolväsendet. I stället bör en grundlig översyn av skollagen göras för att anpassa hela skolväsendet till det decentraliserade arbetssätt som idag präglar skolan. En anpassning av förskolan till de regleringar som idag finns i skollagen vore fel väg att gå. Den pedagogiska verksamhetens karaktär bör dock redan idag förtydligas genom krav på att förskolan ska ingå som ett moment i kommunernas skolplaner. Genom att ålägga kommunerna detta ökar möjligheten till såväl integration med förskoleklass och skola som till utvärdering.

Föräldrars inflytande

Sedan en tid finns möjligheter att inrätta lokala styrelser med föräldramajoritet på grundskolan. Samma påverkansmöjlighet finns inte för föräldrar till mindre barn. Även om samverkan idag mestadels sker på ett bra sätt och föräldrarna är delaktiga menar vi att det skulle vara av värde, då förskolan får en tydligare pedagogisk profil, att också möjliggöra ett mer formellt inflytande. Regeringen bör därför återkomma till riksdagen med förslag till hur en försöksverksamhet med lokala styrelser, där föräldrar och personal ingår, i förskolan kan genomföras.

Förskolläraren fyller en viktig funktion i förskoleverksamheten. Personal med utbildning för pedagogisk verksamhet med barn kan ta tillvara barns egna nyfikenhet och lek för en pedagogisk uppgift. Vi ser därför med oro att regeringen frångår kommitténs förslag och inte inför särskilda riktlinjer till förskolläraren. Självfallet spelar alla personalkategorier en viktig uppgift i förskolan och det ska finnas ett flertal olika personalgrupper representerade i verksamheten och i arbetslaget. Särskilt för mindre barn spelar omvårdnaden stor roll och för denna verksamhet är det viktigare med erfaren och enga­gerad personal än pedagogisk utbildning.

Vi anser dock att förskolan, om man menar allvar med att förtydliga det pedagogiska arbetet, också måste ha pedagogiskt utbildad personal. Det bör därför finnas krav på att det i förskoleverksamheten finns förskollärare, något som också bör återspeglas i läroplanen genom särskilda riktlinjer för förskollärare.

Vi menar även att det vore värdefullt att förtydliga förskolelärarnas kom­pe­tens i skollagen. Behörighetsregler inskrivna i skollagen skulle vara ett sätt att tydliggöra värdet i förskollärarnas utbildning och deras kompetens. Det bör därför finnas sådana regler.

Enskilt drivna förskolor, familjedaghem och öppna förskolor

Vi har redan nämnt att Centerpartiet förordar en mångfald och valfrihet i förskolan. Förskolor, familjedaghem och öppna förskolor fyller alla viktiga funktioner för att erbjuda olika former för omsorgen om barnen. Inom de olika omsorgsformerna finns människor med olika utbildning och bakgrund, något som vi ser som värdefullt. Denna mångfald får inte hotas genom att en läroplan införs. Kommunerna bör därför erbjuda olika former av barnomsorg. Regeringen bör återkomma till riksdagen med förslag till åtgärd. Detta bör ges regeringen tillkänna.

Regeringen föreslår att de enskilda förskolorna, familjedaghemmen och den öppna förskolan inte ska omfattas av läroplanen. Vi välkomnar att man inte föreskriver en läroplan för dessa, men vill samtidigt varna för att betona skillnaderna mer än likheterna. Vid en utvärdering kommer fristående förskolor att jämföras mot läroplanen på det sätt som idag också sker för fristående skolor.

Det är i detta sammanhang oroande att regeringen menar att läroplanen kommer att ligga till grund för bedömningen om den enskilt drivna förskolan uppfyller det krav på god kvalitet som föreskrivs i 2 a kap. 14 §, första stycket skollagen, utan att föreskriva i vilka delar av läroplanen detta bör gälla för bedömningen. Vi utgår från att enskilt drivna förskolor kommer att bedömas på samma sätt som fristående skolor, d.v.s. att de uppfyller värdegrunden och de allmänna målen.

Familjedaghem och öppna förskolor ska enligt propositionen inte att omfattas av läroplanen. Vi instämmer i regeringens bedömning så långt att läro­planen inte obligatoriskt bör gälla för dessa. Kompetensen i verk­sam­heten bör dock vara avgörande för tillämpningen av läroplanen, inte vilken form man valt för verksamheten. Såväl familjedaghem som öppna förskolor som uppfyller läroplanens krav bör därför erbjudas möjligheten att ansluta sig till läroplanen. Regeringen bör ges i uppdrag att utforma ett regelverk som möjliggör detta.

Riksdagen beslutade 1997 med anledning av bl.a. Centerpartiets motion angående förskoleklass att fristående förskoleklasser skulle ha ett regelverk liknande det som gäller för friskolor. Det är enligt vår uppfattning naturligt att detsamma borde gälla även för fristående förskolor. Ett regelverk behöver därför utvecklas för fristående förskolor där principerna utformas på ett sätt som liknar dem som gäller för fristående skolor.

Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställs

  1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förskoleverksamheten i den lokala skolplanen,

  2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om försöksverksamhet med lokala styrelser för förskolor,

  3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om riktlinjer för förskollärare i läroplanen,

  4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behörighetsregler för förskollärare,

  5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om alternativ i barnomsorgen,

  6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om möjligheten för familjedaghem och öppna förskolor att ansluta sig till läroplanen,

  7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett regelverk för fristående förskolor.

Stockholm den 20 mars 1998

Andreas Carlgren (c)

Marianne Andersson (c)

Marie Wilén (c)

Sivert Carlsson (c)

Margareta Andersson (c)

Erik Arthur Egervärn (c)