Vid Natos utrikesministermöte i Sintra, Portugal i slutet av maj 1997 togs två viktiga beslut om samarbetet med icke-medlemsländer. För det första beslutades att samarbetet inom Partnerskap för fred, PFF, skulle fördjupas och vidgas. För det andra bildades det Euro-atlantiska partnerskapsrådet, EAPR, med samtliga PFF-länder som deltagare. EAPR utgör den politiska ramen till PFF-samarbetet och ska fungera som forum för de 43 partnerländerna.
Kristdemokraterna har efterlyst ett närmare säkerhetspolitiskt internationellt samarbete och välkomnar Sveriges deltagande i den nya samarbetsformen. Framför allt är det viktigt att Sverige deltar i och bidrar till samarbetet när det gäller fredsfrämjande och humanitära uppgifter samt även civil beredskap. EAPR-stadgans artikel 11 nämner också civil beredskap som exempel på ett område där samarbete och överläggningar kan komma i fråga. Vi anser att Sverige bör verka för och delta i ett sådant fördjupat samarbete.
Vårt lands säkerhetspolitiska läge är beroende av vårt deltagande i olika samarbetsfora där vi kan lära av andra och påverka den säkerhetspolitiska utvecklingen. Bevarad handlingsfrihet kombinerad med ökad interoperabilitet och fördjupat samarbete med Nato stärker svensk säkerhet. Det är också viktigt att en permanent kontakt på olika nivåer etableras med Natos organisation. Därför är utnämningen av Sveriges ambassadör i Bryssel till Sveriges Nato-ombud positiv. För att Sverige bättre ska kunna ta till vara de ökade möjligheterna till insyn och inflytande, både vad gäller fördjupat samarbete inom området civil beredskap och i militära PFF-frågor, anser Kristdemokraterna att en svensk totalförsvarsdelegation bör inrättas vid Nato:s högkvarter i Bryssel.
Sveriges samarbete med Nato genom PFF och EAPR har utvecklats snabbt de senaste åren och fördjupningen kommer att fortsätta. Kristdemokraterna anser det därför rimligt att regeringen årligen redogör för utvecklingen av PFF- och EAPR-samarbetet i skrivelser till riksdagen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige bör verka för ett fördjupat EAPR-samarbete vad gäller civil beredskap,
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige bör upprätta en totalförsvarsdelegation vid Natos högkvarter i Bryssel,
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att regeringen årligen bör lämna en skrivelse angående Sveriges engagemang i EAPR och PFF till riksdagen.
Ingrid Näslund (kd) |
|
Åke Carnerö (kd) |
Inger Davidson (kd) |
Holger Gustafsson (kd) |
Chatrine Pålsson (kd) |
Fanny Rizell (kd) |
Tuve Skånberg (kd) |
Rolf Åbjörnsson (kd) |