Samarbetet i Norden bygger på den värdegemenskap som finns mellan de nordiska folken och som får sitt främsta uttryck i kulturell och språklig gemenskap och en likartad syn på demokrati och grundläggande sociala rättigheter. Nordiska ministerrådets viktigaste samarbetsområden är kultur, utbildning och forskning samt ekonomi, näring, medborgarpolitik, miljö- och närområdessamarbete.
I dag förekommer nordiskt samarbete när det gäller samefrågor. Så finansieras t ex Samerådets verksamhet via Nordiska ministerrådet. Flera bilaterala avtal mellan Sverige och Finland rör kulturutbyte. Också inom Barentsrådet och regionrådet samarbetar regioner i Sverige, Norge, Finland och Ryssland kring frågor som bl a rör kultur, utbildning, forskning och urbefolkningsfrågor.
Vi anser att Sverige bör verka för ett ökat nordiskt samarbete när det gäller nationella minoriteter i den mån de nordiska länderna erkänner samma nationella minoriteter. Samarbetet bör omfatta samtliga frågor av intresse för de nationella minoriteterna såsom kultur, språk, historia, religion m m. Ytterligare åtgärder behöver vidtas för att uppmuntra utbytet över gränserna mellan romska folk. Samarbetet på nordisk nivå måste naturligtvis utformas tillsammans med representanter från de nationella minoriteterna själva. Förutom att ett sådant samarbete kan stärka och stödja de nationella minoriteterna i Norden, kan det medverka till att de resurser som satsas i de enskilda nordiska länderna bättre kan samordnas och utnyttjas.
Vi föreslår också att Sverige även bör verka för ett ökat regionalt samarbete över gränserna mellan Norge, Sverige och Finland. Ett sådant samarbete skulle för svensk del t ex innebära att samisk och tornedalsk kultur och historia skulle markeras i Norrbotten. Det skulle i sin tur bidra till att på ett tydligt sätt lyfta fram Norrbotten som det flerkulturella och flerspråkiga område det historiskt sett alltid varit och fortfarande är.
Ett sådant samarbete kan ske i olika former. Ett alternativ kan vara att dra upp riktlinjerna för samarbetet inom Nordiska Ministerrådet. Ett annat tänkbart alternativ är att inleda ett språk- och kultursamarbete med inriktning på samiska, tornedalsfinska och finska inom ramen för det pågående Barentssamarbetet. Ett annat sätt att stödja utbytet över gränserna är att regeringen från svensk sida stöder och uppmuntrar det samarbete som förekommer redan idag på lokal nivå. Sådant samarbete förekommer t ex över den svensk-finska gränsen i Tornedalen när det gäller utbildning och tornedalsk kultur och över den svensk-norska gränsen när det gäller samisk kultur och språk.
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om nordiskt samarbete inriktat på nationella minoriteter.
Carin Lundberg (s) |
Ulf Kero (s) |