Motion till riksdagen
1997/98:U42
av Agne Hansson och Sivert Carlsson (c)

med anledning av prop. 1997/98:70 Att utveckla ett grannlandssamarbete - Sveriges utvecklingssamarbete med Central- och Östeuropa år 1999-2001


Under de senaste tio åren har omvälvande förändringar skett i länderna i Öst- och Centraleuropa. Demokratiseringen är tillsammans med övergången till marknadsekonomi de viktigaste. Ett fortsatt stöd från omvärlden till fördjupad demokratisering i länderna är av största vikt. Förankringen och stabiliseringen av demokratin måste ha sin utgångspunkt i individerna och befästas genom uppbyggnad av lokal demokrati. Därför bör en större andel av det svenska stödet till dessa länder föras över från central nivå till att kanaliseras mellan myndigheter på regional och lokal nivå.

Regeringen bör prioritera insatser som stöder uppbyggnaden av lokalt och regionalt självstyre. Där är kontakter och erfarenhetsutbyte med svenska kommuner och landsting samt politiska partier mycket viktigt. Ett bra exempel är vänortssamarbete, som redan finns på många håll. En målsättning bör vara att öka antalet kommuner och landsting som samarbetar med vänorter och tilldela resurser för det arbetet.

Regionala samarbetsorgan med kontakter runt Östersjön har under senare år vuxit fram. Regionförbundet i Kalmar, Sydsam, East Sweden är exempel på väl fungerande samarbetsorgan med regionala projekt. Långsiktighet och kontinuitet i samarbetet är en betydelsefull faktor, och det är därför viktigt att dessa och liknande samarbetsprojekt kan fortgå.

Förändringarna i länderna kring Östersjön har inneburit att området har fått en helt ny ekonomisk betydelse. Regionen har positiva förutsättningar för en god ekonomisk utveckling i ett 10–20-årsperspektiv. Den viktigaste faktorn för att kunna ta till vara Östersjöområdets ekonomiska potential är människors engagemang och kompetens. Handel med de östeuropeiska länderna främjas genom kontakter med svenska företag och svenskt näringsliv. Ett väl fungerande handelsutbyte är långsiktigt mycket betydelsefullt för länderna. För utvecklad handel och närmare samarbete mellan Sverige och övriga länder i Östersjöregionen behövs goda kommunikationer. Bättre förbindelser med sjöfart och flyg bör skapas till Baltikum och Polen.

Samarbete med grannländerna i Öst- och Centraleuropa är från miljö­synpunkt oerhört viktigt. I flertalet av länderna är miljösituationen ohållbar och akut. Arbetet för en kretsloppsanpassning av energi­försörjningen bör intensifieras genom bl a stöd till utveckling av förnyelse­bar energi som biobränsle och vindkraft. Utsläppen från industrin och avloppssystemen orsakar stora miljöföroreningar och måste minskas. Detta är mycket kostsamt för länderna och tillräckliga resurser saknas. Sverige måste bistå med resurser, finansiella såväl som kunskapsmässiga så att länderna kan genomföra kraftigt miljöförbättrande åtgärder. Alla länderna runt Östersjön är beroende av detta hav och har ett gemensamt intresse att rädda miljön i och kring havet.

För samförstånd och kunskap är utbyte inom kultur- och utbildnings­området viktigt.

Lärar- och elevutbyte mellan svenska och baltiska skolor är bra exempel på konstruktiva kontakter som ger nya förbindelser mellan människor och kulturer i de olika länderna.

Kalmar högskolas samarbete i miljöfrågor med länderna runt Östersjön är ett annat positivt exempel som bör utvecklas.

Idag har många olika organisationer och aktörer etablerade kontakter och projekt i de baltiska staterna. De olika projektorganisatörerna känner inte alltid till varandra och varandras arbete. Sida har däremot en överblick över vilka projekt som pågår. För möjlighet till byte av erfarenheter och bättre samordning mellan dessa olika projekt borde Sida ha en tydligare roll som kontaktlänk.

Den sociala situationen i länderna i Öst- och Centraleuropa är i många fall mycket svår. En stor del av befolkningen i Lettland lever under existens­minimum. Sverige bör aktivt medverka med resurser för att försöka lindra nöden och fattigdomen i dessa länder. En hållbar social situation är grundläggande för en fortsatt demokratiutveckling.

Om inte en förbättrad social situation uppnås ökar spänningarna och anti­demokratiska krafter kan få spelrum. Den organiserade brottsligheten kan befaras öka. En stabil demokrati och utveckling i Östeuropa har direkt koppling till det säkerhetspolitiska läget i vårt närområde. Sveriges insatser för en positiv utveckling i Baltikum, Ryssland och övriga Central- och Östeuropa främjar vårt säkerhetspolitiska läge.

Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställs

att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utvecklingssamarbete på lokal och regional nivå med Central- och Östeuropa.

Stockholm den 26 mars 1998

Agne Hansson (c)

Sivert Carlsson (c)