Nämnden för Sverigeinformation (NSU) har funnits sedan år 1995 och det var under förra året som verksamheten kom igång på allvar, fick sitt genombrott. Äntligen hade Sverige fått ett samarbetsforum för att främja landets intressen när det gäller export, turism, investeringar, kultur- och forskningsutbyte. Genom sin sammansättning med representation av de olika aktörerna, statliga som halvstatliga kunde man planera och diskutera de större Sverigesatsningarna på ett strategiskt sätt och gemensamt använda resurser och kommunicera utifrån en gemensam plattform.
I budgetproposition står bl.a: ”En väl samordnad information om Sverige och svenska förhållanden utgör en betydelsefull del av svensk utrikespolitik. NSU har fått en central roll som samarbetsforum för strategiskt sverigefrämjande insatser.” Man framhåller också att kraven och förväntningarna ökat markant de senaste åren.
NSU har inga egna resurser till kampanjer utan man har arbetat med de olika organisationernas medel och förmerat dem med hjälp, bl.a. av sponsorer och andra intressenter. Detta har betytt att man har kunnat genomföra stora projekt utomlands, bl.a. i Japan. I England invigdes nyligen en uppmärksammad Carl Larsson-utställning. Världsutställningen i Lissabon 1998 är ett annat exempel på samarbetet.
Detta betyder att verksamheten är beroende av de anslag som respektive myndighet får. Det är därför förvånande, mot bakgrund både av Sveriges behov av marknadsföring utomlands och den ökande konkurrensen mellan länderna med allt fler länder på arenan, att samtliga myndigheter som finns i NSU får sina anslag minskade med ca 10 procent eller mer. Det gäller myndigheter som Exportrådet, STATT, Invest in Sweden Agency, Svenska Institutet och Turistrådet. Resurser till de turistfrämjande insatserna minskar med över 60 miljoner kr. Detta är olyckligt i ett läge när turistnettot äntligen börjat öka för Sverige.
De medel som staten avsatt har skapat en grund för ytterligare medel m.m. och härigenom har det varit möjligt att genomföra aktiviteter med större bredd och kraft och därmed genomslag än tidigare. Är det denna utveckling som regeringen vill stoppa? Jag anser att den utvecklingen i stället bör fullföljas. Sverige har inte råd att på nytt missköta sin Sverigeinformation.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Sverigefrämjande insatser.
Birgitta Wistrand (m) |