Motion till riksdagen
1997/98:U222
av Berit Oscarsson och Anita Jönsson (s)

Handikappbistånd


År 1995 antog FN:s generalförsamling ”Standardregler för att tillförsäkra människor med funktionshinder jämställdhet och full delaktighet”.

Alla FN:s medlemsstater, däribland Sverige, är därmed skyldiga att vidta åtgärder för att människor med funktionshinder även i praktiken skall garanteras delaktighet och jämlikhet i samhället.

Sverige är ett föregångsland när det gäller handikappfrågor. FN:s Stan­dard­­regler är ett exempel på ett svenskt initiativ som fått stor betydelse för människor med funktionshinder världen över. Det är därför viktigt att Sverige även fortsättningsvis går före vad gäller handikappfrågor. För att uppnå detta måste funktionshindrade människors rättigheter finnas med och tydligt lyftas fram i allt svenskt utvecklingsarbete.

I Sidas förslag till ny svensk biståndspolicy för stöd till fred, demokrati och mänskliga rättigheter framgår att bland de sakområden som har svensk strategisk betydelse läggs särskild tonvikt vid främjande av staters respekt för och försvar av funktionshindrades mänskliga rättigheter.

Handikappfrågor är en fråga om mänskliga rättigheter och i den egen­skapen en tvärsektoriell fråga. Därför är det viktigt att de skall beaktas i allt internationellt utvecklingsarbete och konkret integreras i alla svenska utveck­lingsprogram.

De handikappinsatser som görs måste ha en hög kvalité och då måste funk­tions­hindrade människors erfarenheter tas till vara. Handikapporganisation­er­na har här en central roll att spela.

Det finns idag organisationer av funktionshindrade över hela världen, men många behöver stöd för att utvecklas. Svenska handikapporganisationers inter­nationella biståndsstiftelse, SHIA, består av fjorton svenska handikapp­organisationer. Många olika former av stöd och erfarenhetsutbyte före­kommer för att stödja funktionshindrade i Afrika, Asien, Latinamerika och Östeuropa. SHIA ger stöd till bildandet och uppbyggnaden av handikapp­organisationer där funktionshindrade människor har möjlighet att tala i egen sak och på så sätt stärka sin situation.

Det är av stor betydelse att SHIA får resurser för att kunna utveckla sin verksamhet.

Mindre än 1 % av det svenska biståndet går till människor med funktions­hinder. Denna andel måste ökas.

För att stärka funktionshindrade människors situation världen över krävs:

Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställs

att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om handikappbistånd.

Stockholm den 2 oktober 1997

Berit Oscarsson (s)

Anita Jönsson (s)