Motion till riksdagen
1997/98:U212
av Bodil Francke Ohlsson m.fl. (mp)

Katastrofbistånd


Olika slags katastrofer kan drabba våra barn. Naturkatastrofer är vi hjälplösa emot och kan åtgärda oftast först när de inträffat. Men det finns också ett slags katastrofer orsakade av mänsklig aktivitet, som dessutom har en tendens att aldrig riktigt ta slut.

Krig tar slut – men katastrofen fortsätter, t ex med minor som drabbar barn i åratal. Svältkatastroferna i Nordkorea är till en del orsakade av naturen men till stor del av ett politiskt system, vars konstruktion inte är flexibelt i förhållande till de lidanden det förorsakar och som måste åtgärdas.

Och – olyckan i Tjernobyl skördar fortfarande sina offer. Katastrofen är inte slut, den pågår fortfarande för de människor som bebor de drabbade områdena. Det är fattiga områden där man är tvungen att odla sin mat på radioaktiva åkrar. På ängarna betar boskapen. Varje dag går invånarna till byns kommunalhus med mjölken för att kontrollera radioaktiviteten och för att få veta om man den dagen kan ta den till kommunens skolor och daghem.

Under några månader vistades en grupp barn från Tjernobylområdet i nordvästra Vitryssland, som ej är drabbat område. Man upptäckte då att efter tre månaders vistelse där hade radioaktiviteten i barnens kroppar sjunkit 70 % därför att de ätit ”frisk” mat.

Om man varje dag kunde förse en bys barn med mat – t.ex. skolor och daghem i byn Malye Avtuki – som inte växt på de radioaktiva markerna, tillsammans med speciella kosttillskott och gjorde detta under en viss tid skulle man genom regelbundna provtagningar få se hur radioaktiviteten i barnen förändrades. Om man räknar en verksamhet av det slaget som steg 1 i ett Sidaprojekt, skulle steg 2 kunna vara att man går in och stödjer andra odlingar som ej är livsmedel i de drabbade områdena och skiftar dessa med livsmedel från annat håll.

De drabbade områdena skulle t.ex. kunna odla energiskog för användning inom det drabbade området med omhändertagandet av askan. Eller t.ex. oljeväxter, vars olja kan säljas vidare som motorbränsle – pressåterstoden kan också användas som bränsle (obs, ej foder!). Man kunde i förlängningen av detta på lämpliga platser stötta alternativt jordbruk som producerar livs­medel. Detta skulle förslagsvis kunna göras i form av ett utvecklings­samarbete/bistånd mellan Sverige och Vitryssland. Det ligger i världens intresse att få kunskaper om hur man på ett resurssnålt sätt kan tackla de stora försörjningsproblem som följer efter en reaktorolycka, och det ligger i världens intresse att ta hand om de redan drabbade barnen och förskona kommande generationer från dessa olyckor.

Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställs

  1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sida undersöker möjligheterna till ett livsmedelsprojekt i Vitryssland,

  2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att humanitärt stöd ges till byn Malye Avtuki med ”frisk” mat och speciella kosttillskott under en bestämd tidsperiod,

  3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att en medicinsk och social utvärdering görs av detta projekt, som om den är positiv resulterar i ett alternativt jordbruksprojekt plus energiodlingsprojekt.

Stockholm den 5 oktober 1997

Bodil Francke Ohlsson (mp)

Per Lager (mp)

Eva Goës (mp)