Staten har en rad inspektioner och kommissioner som kontrollerar efterlevnaden av statliga normer och regler samt utreder förhållandena vid en olycka eller en katastrof. Organisationen av dessa statliga myndigheter är idag otillfredsställande. Frågan om inspektionsverksamhetens organisering har bl.a. varit föremål för en granskning av Riksdagens revisorer och av en statlig utredning, Inspektionskommittén, som avgav yttrandet ”En översyn av luft-, sjö- och spårtrafikens tillsynsmyndigheter”, SOU 1996:82. Dock var Haveriinspektionens verksamhet inte föremål för denna granskning.
Sjöfartsinspektionen är samlokaliserad med Sjöfartsverket såväl fysiskt som budgetmässigt och Haverikommissionen får sina anslag genom Kommunikationsdepartementets försorg. Liknande arrangemang gäller för Luftfartsinspektionen och Järnvägsinspektionen. Respektive inspektion som utreder och kontrollerar en myndighet får alltså också sina anslag via denna. En förändring av hur staten organiserar de kontrollerande organen inom Kommunikationsdepartementets område anser vi vara nödvändig, bl.a. för att tydligare separera inspektionen från den verksamhet som skall inspekteras.
Inspektionsutredningen bedömde att en sammanslagning av myndigheterna inte skulle ge några samordningsvinster. Däremot ansåg man att samarbetet mellan myndigheterna borde utökas. En kunskapsuppbyggnad inom gemensamma områden är av yttersta vikt för inspektionsverksamhetens kvalitet. Däremot ansåg utredningen att inspektionsverksamheten borde skiljas ut från respektive verk och bli självständiga från sina myndigheter.
Med hänvisning bl.a. till den senaste tidens händelser anser vi att det finns skäl att på nytt överväga de olika inspektionernas verksamhet. Vi anser att samtliga inspektioner, och inte enbart Luftfartsinspektionen och Järnvägsinspektionen som utredningen föreslår, bör ligga fria från sina verk. Detta bör även gälla Sjöfartsinspektionen. Haverikommissionen ligger idag direkt under Kommunikationsdepartementet. Samtliga dessa verksamheter menar vi kan slås samman och läggas i en myndighet skild från Kommunikationsdepartementet. Detta skulle ge bättre möjligheter att samverka. Inte minst kritiken mot den internationella haverikommission som utreder MS Estonias förlisning understryker att en förändring i denna riktning skulle vara önskvärd.
En sammanslagning av samtliga inspektioner inklusive Haverikommissionen till en myndighet bör därför övervägas. Denna myndighet skulle formellt rapportera till annan huvudman än de myndigheter, verk och företag som rapporter idag lämnas till.
Formellt menar vi att de inspektioner och kommissioner som idag är verksamma skall finnas kvar. Detta garanterar att det formella ansvaret bibehålls och att särskilda kompetenser inom den formella organisationen kvarstår. Däremot kan de olika avdelningarna föras samman i projekt för att arbeta i olika utredningar och inom olika områden.
De rationaliseringsvinster som skulle kunna uppstå är bl.a. att uppgifter som är generella för dessa organisationer kan sammanföras till en enhet. Samtidigt upprätthålls den speciella kompetensen inom den förutvarande organisationen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär förslag till en förändrad organisation av de utredande och granskande inspektionerna och Haverikommissionen i enlighet med vad som anförts i motionen.
Per Westerberg (m) |
|
Lars Björkman (m) |
Birgitta Wistrand (m) |
Ulla Löfgren (m) |