Tanken på att använda den så kallade Käppalatunneln till att härbärgera en pipeline för flygbränsle från Loudden till Arlanda föddes för cirka 15 år sedan. Genomförandet skulle innebära att en stor del av tankbilsfrakterna försvinner i tätbebyggda områden i Stockholm vilket i sin tur medför en förbättrad miljö och en ökad säkerhet.
Ansökan om koncession inlämnades och den 26 januari 1989 beviljade regeringen sitt tillstånd. Förhandlingar upptogs med de inblandade parterna av vilka kan nämnas Käppalaförbundet, Sigtuna kommun, Stockholms Hamn AB, Luftfartsverket och oljebolagen. På våren 1991 var förhandlingarna så långt framskridna att projektet skulle kunna startas.
Hösten 1991 kom ”Gulfkriget”, som medförde en katastrofal nedgång i flygverksamheten. Projektet stoppades då de bränslevolymer som förbrukades på Arlanda ej var tillräckliga för att ge projektet ekonomisk bärkraft.
Flygtrafiken ökade emellertid ganska snart igen och år 1993 återupptogs projektet. Våren 1994 startade Försvarsdepartementet en utredning om transporterna av flygbränsle till Arlanda. I rapporten konstaterades att lastbilstransporterna borde avvecklas. Som alternativ angavs, att både järnvägstransport och pipeline var bättre lösningar och det konstaterades att en pipeline var det mest ekonomiska alternativet.
Oljebolagen hade, under den tid som gått sedan tidigare förhandlingar, ändrat sina synpunkter och ansåg nu, att man endast kunde binda sig för en avtalstid på fem år. Eftersom finansieringen av projektet ej kunde lösas med intäktsgaranti på så kort avtalstid, beslöt Stockholms stad att teckna borgen för projektet.
Enligt villkor i koncessionsbeslutet skulle ledningen vara färdigbyggd i januari 1996. En ansökan om förlängd byggnadstid inlämnades till regeringen i november 1995 via Nutek, som i december 1995 tillstyrkte ansökan och uttalade att regeringens tillstånd kunde påräknas i januari 1996. Ansökan blev emellertid föremål för prövning såväl i Näringsdepartementet som i Miljö- och Kommunikationsdepartementen. Tillståndet kom i september 1996.
När förhandlingarna återupptogs med oljebolagen meddelade de att en arbetsgrupp utsetts som skulle utreda transporterna samt en eventuell ny depå på Arlanda. Gruppen skulle redovisa sitt resultat senast hösten 1997. Gruppen har nu framfört att man blivit försenad och inte kan lämna sin rapport förrän under första kvartalet 1998. Genom denna försening blir det inte möjligt att färdigställa pipelinen inom den av regeringen föreskrivna tiden, som utgår i och med utgången av 1998.
Ett eventuellt järnvägsalternativ har diskuterats där man i viss utsträckning skulle kunna använda sig av den nya Arlandabanan. Tågfrakter och då framför allt långa sträckor kan ibland anses vara ekonomiska och miljövänliga – men – de är spårbundna, bullrar, kräver speciella terminaler och vanligen omlastningar till bil och/eller rörledningar vid slutstationen. Olycksriskerna vid tågtransporter av farligt gods kan man heller inte bortse ifrån. Tilläggas bör att den aktuella rörledningen omfattar en sträcka på knappt 5 mil!
Det är olyckligt att frågan ytterligare har kommit att blockeras vilket får till konsekvens att såväl miljö- som säkerhetsaspekter får ”stryka på foten”.
Flygplatser i Europa som idag förses med Jet A1-bränsle via pipeline är bl a :
Köpenhamn (omsätter cirka 1,5 ggr volymen på Arlanda och avståndet är c:a 5 km).
Wien har en ny pipeline direkt från raffinaderiet som byggts under 90-talet.
Luxemburg har pipeline till sin flygplats, Findel.
Amsterdam använder pipeline och barges.
Paris Roissy och Orly har pipeline.
I Tyskland har Frankfurt, Köln och München pipeline till flygplatsen.
Lissabon i Portugal har pipeline.
I England är det vanligt med pipeline-tillförsel av Jet A1 till flygplatserna. Exempel är Heathrow, Gatwick, Manchester.
Det är hög tid att en pipeline kommer till stånd från Loudden till Arlanda. Frågan är utredd ett otal gånger och en ytterligare försening gagnar inte det ekologiskt utvecklade samhälle som vi så hett eftersträvar.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att byggandet av en pipeline för transport av flygbränsle mellan Loudden och Arlanda snarast kommer till stånd.
Sylvia Lindgren (s) |
|
Inger Segelström (s) |
Christina Axelsson (s) |
Björn Ericson (s) |
Eva Johansson (s) |
Sven-Åke Nygårds (s) |