Det finns ett stort behov att utveckla former, som underlättar arbetspendlingen. Det gäller inte minst Bergslagskommunerna, där utflyttningen varit stor och flera kommuner förlorat uppemot en tredjedel av sin befolkning. Bergslagskommunerna erbjuder ofta en god boendemiljö. Många har en infrastruktur och ett bostadsbestånd, som är uppbyggda för en större befolkning än dagens, varför det också är ett samhällsekonomiskt intresse att underlätta kvarboende.
Kollektivtrafik med buss och tåg spelar en viktig roll för arbetspendlingen, men den behöver kompletteras. I ren glesbygd blir traditionell kollektivtrafik inte möjlig eftersom resandeunderlaget blir för litet. Det gäller också transporter till arbetsplatser, som inte ligger efter de mest trafikerade stråken.
Vi vill därför att det skapas formella möjligheter att pröva nya former för kollektivtrafik som alternativ till resande med egen bil. Det senare är dyrt för den enskilde. Ibland blir kostnaderna så höga att enskilda arbetstagare med långa resor inte klarar att ta erbjudet arbete med en daglig resesträcka på mellan 15 och 20 mil.
Det är också angeläget ur miljösynpunkt att omfattande resande med egen bil kan ersättas av samåkning i miljömässigt goda fordon. Därför anser vi att kollektivtrafik i mindre fordon, där en av arbetspendlarna kör fordonet är en ekonomiskt intressant lösning. Länets trafikhuvudman skulle ansvara för inköp av ett mindre antal fordon, som kunde användas för arbetspendling. Kollektivtrafikens avgiftssystem skulle gälla för resenärerna.
Tillgång till moderna minibussar för arbetspendling skulle påtagligt förbättra både trafiksäkerhet och miljö i förhållande till arbetspendling i egen bil. Systemet skulle också kunna tillämpas för vuxenstuderande, som deltar i utbildning på andra orter. Det gäller inte minst högskolestudier.
Vi ser ett stort behov av utvecklingsarbete och okonventionella lösningar inom kollektivtrafiken. Därför anser vi det angeläget att en försöksverksamhet kan komma till stånd i Örebro län med Länstrafiken som huvudman. För att en försöksverksamhet med upp till ett fyrtiotal fordon ska komma till stånd kan det krävas dispenser från yrkestrafiklagstiftningen. En förutsättning är bl.a. att vanligt körkort är tillräckligt för den aktuella trafiken. Skatte- och försäkringsfrågor måste också regleras så att försöksverksamhet i tillräcklig skala kan komma till stånd.
Vi anser det vidare angeläget att en försöksverksamhet av det slag, som skissas ovan blir föremål för utvärdering i syfte att utveckla kollektivtrafik för olika behov. I utvärderingen bör bl a ingå att studera hur försöket påverkar såväl möjligheterna till arbetspendling som intresset för den mer traditionella kollektivtrafiken.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om försöksverksamhet med nya former för arbetspendling i Örebro län.
Nils-Göran Holmqvist (s) |
|
Maud Björnemalm (s) |
Inger Lundberg (s) |
Hans Karlsson (s) |
Helena Frisk (s) |