Transportpolitiken grundas på både kundernas efterfrågan av transporter, miljöanpassning och på en internationell konkurrens på neutrala villkor. Inriktningen måste skapa ett kundorienterat snabbt och effektivt transportsystem som utgör en klar konkurrensfördel för svenskt näringsliv och därmed svensk sysselsättning. Det är ett måste att transportslagen stegvis och målmedvetet miljöanpassas i takt med den allt snabbare teknikutvecklingen, att människors berättigade efterfrågan på arbets- och rekreationstransporter löses till rimliga kostnader och att varje transportslag skall behandlas likvärdigt i förhållande till sina kostnader och intäkter.
Regeringens eget utredningsorgan på trafikområdet – SIKA – har i utredningen ”Effekterna av avregleringen av långväga buss” dragit en del intressanta slutsatser. I en studie med full avreglering av bussmarknaden kommer man fram till att:
en avreglering ökar omsättningen inom busstrafiken med nästan 100 procent
omsättningen i långväga järnvägsresor sjunker endast mycket marginellt (5 procent)
de tillkommande långväga bussresenärerna kommer främst från biltransporter (65 procent) och i mindre omfattning från flyg, järnväg och regional busstrafik
konsumentnyttan beräknas öka med 700 miljoner kronor
en avreglering leder till minskad miljöbelastning och färre trafikolyckor
den samhällsekonomiska vinsten beräknas till 330 miljoner kronor.
Mycket klarare kan det inte uttryckas. Varje fördröjning av avregleringen av busstrafiken skadar samhällsekonomin, miljön och konsumenterna. Buss i glesbefolkade länder har en mycket stor plats att fylla. Så också i Sverige.
En fortsatt avreglering och full konkurrensutsättning inom samtliga trafikslag är önskvärd. Därmed tillgodoses kundernas efterfrågan istället för de centrala planernas. Den långväga busstrafiken bör omgående släppas fri genom en fullständig avreglering.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om avreglering av den långväga busstrafiken.
Per Westerberg (m) |