Motion till riksdagen
1997/98:T814
av Siw Persson (fp)

Mobiltelefoner


Mobiltelefoniutbygganden går nu med en rasande fart. Samtidigt kommer det ständigt nya forskningsrapporter om skador av mikrovågor. Mobil­tele­fon­näten byggs ut för att kunna hantera många fler abonnenter och samtidigt höjs nivåerna kraftigt för att det ska gå att använda mobiltelefonerna inom­hus. Det digitala GSM-systemet sänder en pulsad signal (217 ggr i sekun­den). Detta har visat sig påverka både människor och elektroniska produkter mycket mer än det äldre analoga NMT-systemet. Ännu ett nytt digitalt system, DCS 1800, är under uppbyggnad.

Elöverkänsliga runt om i landet drabbas nu mycket hårt. Många har blivit försämrade och i flera fall har människor tvingats lämna sina hem när nya sändare tagits i bruk.

SSI:s gränsvärde, 41V/m vid 900 MHz, tar bara hänsyn till uppvärmnings­effekten. Detta trots att många studier visar på skador av mikrovågor vid betydligt lägre värden.

För elöverkänsliga, som inte tål att vistas i "normala" elmiljöer saknar gränsvärdet all relevans.

Många elöverkänsliga får svåra problem av mobiltelefoner och sändare, t.ex. huvudvärk, yrsel, illamående, ögonskador, domningar och i de svåraste fallen kramper och/eller medvetslöshet.

Detta sammantaget måste tas som en varningssignal.

Ingen kan idag garantera att mikrovågor är ofarliga. Tvärtom visar många forskningsrapporter på skador av mikrovågor.

Några exempel:

Dr. Henry Lai, University of Washington – Minnesstörningar och DNA-skador. Dr. Lebrech von Klitzing, Lübeck – förändringar av EEG.

En amerikansk regeringsrapport "white paper" sammanfattar riskerna för möjliga skador: Beteendestörningar, nervskador, skador på foster, grå starr, ändrad blodkemi och försämrat immunförsvar.

En australisk rapport visar på höjd leukemirisk och en annan visar dessutom att barn absorberar mikrovågor 3,3 ggr mer än vuxna!

Det finns alltså all anledning att vara försiktig.

Därför är det av avgörande betydelse att frågan om utbyggnad av digitala sändningar utreds och att utbyggnaden både kan bromsas och stoppas tills det kommit fram säkrare bevis om dess ofarlighet. Det är också viktigt att införa en bygglovsplikt för digitala sändare och att detta bygglov är tids­begränsat, då detta ger bättre möjlighet till omprövning.

Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställs

  1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att frågan om utbyggnad av digitala sändningar bör utredas med större kraft än hittills,

  2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att införa möjligheter att bromsa och stoppa användningen av digitala sändningar,

  3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att införa tidsbegränsade bygglov för digitala sändningar.1

Stockholm den 6 oktober 1997

Siw Persson (fp)

1Yrkande 3 hänvisat till BoU.

Gotab, Stockholm 1997