Motion till riksdagen
1997/98:T810
av Ola Karlsson och Ulla Löfgren (m)

Posten AB och konkurrenslagen


En av hörnpelarna för ett rättssamhälle är att lagarna skall följas och respekteras. Särskilt viktigt är det att vi politiker och hela det politiska systemet inkluderande de statliga företagen följer lagarna. Hur ska vi annars kunna kräva av andra människor och privata företag att de ska göra detsamma?

Därför har vi med stigande förvåning noterat att ett av de statliga företagen – Posten AB – under en följd av år konsekvent brutit mot konkurrenslagen. Posten har fällts vid 25 tillfällen av Konkurrensverket och Marknads­domstolen. Den som tidigare främst råkat illa ut p g a Postens agerande var CityMail. Men det som börjar bli än mer alarmerande är att Posten nu på ett uppseendeväckande sätt agerar för att med osund konkurrens slå mot de många nya små lokala operatörer som etablerat sig. Om Posten skulle tillåtas utnyttja sin dominerande ställning riskerar dessa små lokala operatörer att snabbt slås ut. Flera aktörer och en väl fungerande konkurrens är något som gagnar konsumenterna.

Motivet som Posten ständigt anfört för att vidta de olika åtgärder som därefter bedömts stå i strid med konkurrenslagen har varit att det är nöd­vändigt för att klara den rikstäckande postservicen. Under en följd av år har Ulf Dahlsten hävdat att merkostnaden för Posten att vara en rikstäckande postoperatör är 1 300 mkr. När Öhrlings Coopers & Lybrand analyserade Postens ekonomiska utveckling angavs kostnaden till under 400 mkr. I departementspromemorian Statens ansvar på post- och betaltjänstområdet, som utkom nyligen, angavs kostnaderna till 100 mkr. Man kan med fog ställa frågan hur det är möjligt att kostnaderna för rikstäckningen kan ha minskat under ett år från 1 300 mkr till 100 mkr. Socialdemokraterna återremitterade trafikutskottets betänkande om ändringar i postlagen hösten 1996 med hänvisning till att rikstäckningen var hotad. När frågan nu har utretts mer noggrant visar det sig att det inte verkar vara någon egentlig merkostnad överhuvudtaget. Trots detta har merkostnaden motiverat en försening av riksdagens beslutsfattande och ett agerande från Postens sida som orsakat en mängd fällningar av Konkurrensverket.

Under de senaste åren har en debatt uppstått angående Postens agerande på postmarknaden. Det har i olika sammanhang framförts att bolaget inte borde bemöta konkurrensen fullt ut på bl.a. brevmarknaden. Bolaget borde i enlighet med detta resonemang t.ex. inte ha utnyttjat möjligheten att genom prissättningen bemöta konkurrensen från de brevoperatörer som agerat framför allt i Stockholmsområdet. De flesta tjänster bolaget erbjuder utvecklas på en konkurrensutsatt marknad. För att kunna uppfylla ägarens krav är det därför enligt regeringens uppfattning nödvändigt att bolaget har möjlighet att utveckla och anpassa sitt tjänsteutbud och sina priser till kundernas efterfrågan. I konkurrenslagen (1993:20) föreskrivs förbud mot missbruk från ett eller flera företags sida av en dominerande ställning på den svenska marknaden. Det ankommer på Konkurrensverket att bedöma om Postens agerande står i strid med konkurrenslagstiftningen. Postkoncernen bör dock vid sitt bemötande av konkurrens på marknaden, lägga stor vikt vid att bedriva sin verksamhet på ett sätt som motsvarar högt ställda krav på etik och moral. (Prop. 1995/96:218 s 60)

De högt ställda kraven på etik och moral ansåg regeringen också gällde generellt för statliga bolag.

Posten liksom alla andra statliga bolag bör vidare i särskilt hög grad bedriva sin verksamhet på ett sätt som motsvarar högt ställda krav på etik och moral. (Prop. 1995/96:218 s 59)

Under perioden juni 1992 till december 1995 hade Posten av Konkurrensverket och Marknadsdomstolen befunnits bryta mot konkurrenslagen vid 12 tillfällen. Efter det att regeringen lagt fram den ovan citerade propositionen i maj 1996 har samma bedömning gjorts vid ytterligare 13 tillfällen. Detta har inte föranlett några reaktioner såvitt man vet gentemot styrelse och ledning i Posten. Det är förvånande. Det får inte vara acceptabelt med ytterligare 13 fällningar av Konkurrensverket och Marknadsdomstolen under ca. 1,5 år.

Vi menar att Posten inte motsvarat de krav på moral och etik som ska ställas på statliga företag. Lagen måste gälla alla, även Posten. Därför är det oacceptabelt att Posten fortsätter att bryta mot konkurrenslagen. Regeringen bör därför tillse att de statliga företagen följer gällande lagar och regler.

Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställs

  1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av att statliga företag följer gällande lagar och regler,

  2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kostnaderna för den rikstäckande postverksamheten.

Stockholm den 6 oktober 1997

Ola Karlsson (m)

Ulla Löfgren (m)