Motion till riksdagen
1997/98:T621
av Kerstin Warnerbring (c)

Oljeutsläpp


Det är nu snart tre år sedan den s k supertrålaren Vapper sjönk strax söder om Falsterbo. Fartyget, som tidigare var registrerat i Sovjetunionen, var i mycket dåligt skick och sjönk då hon bogserades från Baltikum på väg till skrotning. Fartyget ligger på 25 meters djup och läcker olja i ett område av omistliga natur- och djurvärden.

Hela kuststräckan runt Falsterbonäset är naturreservat. Havsområdet är skyddat nationellt genom det marina reservatet. Vissa delar har också ett internationellt skydd genom Våtmarkskonventionen. Området är vida känt för sitt rika och sällsynta fågelliv. Bland annat utgör de grunda vatten­områdena ytterst viktiga rastplatser för sträckande sjöfågel höst och vår. Flera sjöfågelarter övervintrar i detta område, under sommaren finns där knöl­svan och ett av de största bestånden i Europa av ruggande småskrak.

I dessa vattenområden finns också ett av Sveriges viktigaste reproduktions­områden för piggvar, södra Östersjöns största knubbsälsgrupp och dess enda område för gråsäl.

Området med dess unika djurliv är en tillgång både nationellt och regionalt. Oljan från det läckande fartyget är ett hot mot såväl djurlivet som de natursköna stränderna.

Falsterbonäsets Naturvårdsförening har märkt en klar ökning av antalet olje­skadade fåglar sedan Vapper sjönk.

Dessutom är mörkertalet säkert stort eftersom långt ifrån alla fåglar upptäcks. Sjöfartsverket har bekräftat att olja läcker ut. Vid ett möte i april 1996 med representanter för bl a Sjöfartsverket, Länsstyrelsen och Vellinge kommun överenskoms att Sjöfartsverket närmare skulle utreda förutsätt­ningarna för att i första hand bärga fartyget och i andra hand vidta åtgärder för att eliminera risken för framtida oljeläckage. Sjöfartsverket har konsta­terat att kostnaden för en bärgning ligger i storleksordningen 30 till 60 miljoner. Därefter har ingenting hänt i frågan.

Oljeläckaget från Vapper kan kanske tyckas litet i förhållande till vissa utsläpp av mycket stora dimensioner som vi sett under senare år. Men vi får ändå inte tolerera att en känd oljekälla ska få fortsätta förorena vattnet och kontinuerligt förorsaka fåglars död. Hur mycket olja som finns i tankarna tycks vara oklart. Vad skulle inte kunna hända den dag tankarna är helt sönder­rostade.

Det är oacceptabelt att åtgärder inte med det snaraste vidtas i syfte att för­hindra miljöskador då fartyg sjunkit. Det bör naturligtvis finnas föreskrifter om hur sådana situationer ska hanteras. En utredning bör därför tillsättas för framtagande av sådana föreskrifter.

Det är också nödvändigt att åtgärder med det snaraste vidtas för att få stopp på läckaget från fartyget Vapper och för att eliminera risken för ännu större framtida skador på natur- och djurlivet. Regeringen bör återkomma till riksdagen med en redovisning av vilka åtgärder som erfordras. Om inte en bärgning av fartyget är möjlig måste i varje fall den olja som finns i fartyget tas upp.

Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställs

  1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om åtgärder för att stoppa oljeläckaget från fartyget Vapper,

  2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om föreskrifter angående förfarandet vid miljöhot från sjunkna fartyg.

Stockholm den 4 oktober 1997

Kerstin Warnerbring (c)