Luftföroreningarna i Blekinge utgör ett av de största hoten mot ett uthålligt samhällssystem. För länets del är det utifrån kommande nedfallet avsevärt mycket större än vad vi själva producerar. Transportsektorns del i utsläppen utgör en väsentlig del. Sjöfarten utanför Blekinges kust står för mycket stor andel av utsläppen. Totalt i Sverige står sjöfarten för cirka 75 procent av transportsektorns utsläpp av svavel och cirka 30 procent av transportsektorns utsläpp av kväve till luft. Som framgår av nedanstående är sjöfartens andel i Blekinge avsevärt mycket högre. Som sjöfart räknas både den trafik som anlöper Blekinges hamnar och som passerar länets kuster som transittrafik. Utsläppen från transittrafiken utgör huvuddelen av utsläppen från sjöfarten.
Utsläpp av försurande svavel och kväve från sjötrafik, vägtrafik samt nedfall i Blekinge 1992 fördelades på följande sätt. Av det totala svavelnedfallet på cirka 2 900 ton stod sjöfarten för cirka 1 300 ton och vägtrafiken för cirka 100 ton. Resten är annat nedfall. Den kritiska belastningsgränsen ligger på cirka 900 ton.
För kvävenedfallet var fördelningen så att av den totala mängden om cirka 3 600 ton stod sjöfarten för cirka 2 200 ton och vägtrafiken för cirka 750 ton. Resten var annat nedfall. Den kritiska belastningsgränsen är cirka 1 500 ton.
För att ha en chans att uppnå de nationella mål som finns för kväve- och svavelreduktion (för svaveldioxidutsläpp gäller en reduktion med 80 procent från år 1980 till år 2000 och för kväveoxider ska minskningen vara 30 procent från år 1980 till år 1995) måste åtgärder vidtas för att minska sjöfartens utsläpp av dessa ämnen.
Utöver dessa mål har riksdagen angett att halterna av bland annat svaveldioxid och kväveoxider ska underskrida de uppsatta målen.
Förslag till åtgärder:
Högre anlöpningsavgifter för fartyg utan katalysatorer, föreskrifter om att endast lågsvavlig bunkerolja får användas för ro-ro-fartyg och annan regelbunden sjötrafik i Östersjön.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts beträffande minskade utsläpp från sjöfarten.
Karin Olsson (s) |
|
Jan Björkman (s) |
Magnus Johansson (s) |
Christer Skoog (s) |