Ett mycket stort miljömässigt problem är de oljeutsläpp som olagligt görs från fartyg. Då sådana sker, och då särskilt i instängda vatten som Östersjön, kan det under olyckliga omständigheter orsaka enorma och närmast oreparerbara naturkatastrofer. Enligt uppgift förekommer oljeutsläpp nästan varje dag i Östersjön. Trots att agerandet är lagstridigt är det svårt att fälla de som förorsakar utsläppen.
Med nuvarande lagstiftning är det nämligen mycket svårt att få fastställt ansvaret vid olagliga oljeutsläpp och därmed senare uppnå fällande dom. I praktiken är det så att myndigheterna måste kunna fastställa, vilken person ombord på ett fartyg som handgripligen orsakat utsläppet. Detta är oacceptabelt!
Precis som vid annan företagsamhet bör självfallet ägaren till ett fartyg ytterst stå till svars och vara ansvarig för de skador, t.ex. i form av olagliga oljeutsläpp, som fartyget åstadkommer. I de fall ett fartyg är chartrat eller uthyrt bör ansvaret överföras till den som chartrat eller hyrt fartyget. Det bör t.ex. kunna arrangeras enligt i huvudsak samma regler som gäller då någon hyr en bil.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ansvaret vid oljeutsläpp.
Sten Andersson (m) |