Regeringens ovilja att lägga in Götalandsbanan i investeringsplanen för de närmaste åren är till stort men för människor och företag i den stora region som berörs. En förändring måste nu snarast till för att inte avsaknaden av en modern järnvägslinje skall hämma utvecklingen i regionen Östergötland–Jönköping–Borås.
Götalandsbanan har under en lång tid ansetts vara ett intressant framtida järnvägsprojekt. Det var också bakgrunden till den utredning om banan som fyrklöverregeringen initierade. Banverkets utredning visade också att Götalandsbanan skapar möjligheter att utveckla järnvägen som persontransportmedel i de folkrika tätortsregionerna i södra Sverige. Tanken är att Götalandsbanan skall binda samman Stockholm–Jönköping–Göteborg. Banan skulle tillgodose ett klart eftersatt behov i en region som idag saknar en sammanhängande järnväg.
Götalandsbanan kommer att betjäna ett mycket befolkningstätt område med goda möjligheter för befolkningstillväxt också under de kommande åren. Nya satsningar på järnvägstransporter med deras miljöfördelar hör framtiden till. Både när det gäller person- och godstransporter kommer Götalandsbanan att bli mycket betydelsefull.
Under planeringen för Götalandsbanan har intressanta möjligheter öppnats upp. För ett år sedan inlämnade t ex NCC till Banverket ett anbud på en järnväg Borås–Ulricehamn–Jönköping, sammantaget 80 km med dubbelspår. Denna järnväg löser problemet med den felande länken.
NCC:s anbud innehåller en prisgaranti samtidigt som entreprenaderna kan konkurrensutsättas vid genomförandet. Anbudet omfattar bl a banutredning, järnvägsplan, projektering och anläggningar. Anbudet var på 2,78 miljarder kronor. Till detta kommer marklösen, arkeologi, anslutningar till befintlig bana m.m. Sammantaget blir totalkostnaden 3,0–3,3 miljarder kronor vilket ska jämföras med de 4,46 miljarder kronor som ligger i Banverkets kalkyler.
Götalandsbanans samlade anläggningskostnader Göteborg–Lerum–Borås–Ulricehamn–Jönköping–Gripenberg beräknas nu till 7,9–8,4 miljarder kronor i jämförelse med tidigare 10,7 miljarder. En minskning av kostnaderna har alltså skett med 25 %.
Den nya informationen förbättrade projektets kalkyl på ett närmast dramatiskt sätt. Den samhällsekonomiska lönsamheten är därmed bland de högsta som hittills har presenterats bland framtida järnvägsprojekt i Sverige. Dessvärre har inte detta haft någon större inverkan på regeringens infrastrukturplanering, och Götalandsbanan har lagts i malpåse.
Vår uppfattning är att Götalandsbanan snarast skall flyttas in i aktuella investeringsplaner.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om byggande av Götalandsbanan.
Göran Hägglund (kd) |
Dan Ericsson (kd) |