Mälardalen är Sveriges största och mest expansiva region och här sker intressanta satsningar för att skapa en robust och ekologiskt uthållig region.
Landsting och kommuner genomför tillsammans med SJ och Banverket stora investeringar i nya spår och stationer runt Mälaren. Länstrafikbolagen har tillsammans med SJ bildat Trafik i Mälardalen AB (TiM) vars uppgift är att skapa en effektiv pendling mellan städerna utmed banorna och huvudstaden. Pendlingen ska ansluta till SJ:s fjärrtågstrafik vid knutpunkterna och erbjuda invånarna i Mälardalsområdet direkta förbindelser till Stockholm och Arlanda flygplats.
Det innebär att restiderna med tåget minskar, antalet avgångar ökar och resenärerna erbjuds ett bekvämt resande i nya och moderna snabbtåg. I Mälardalen knyts på detta sätt tre miljoner människor samman i en gemensam bostads- och arbetsmarknad. Steg för steg tar en ny region form. Det blir en robust region, som kommer att stå stark i konjunkturväxlingarna och kunna ge sina invånare ökade valmöjligheter när det gäller arbete, boende, studier och fritidsaktiviteter. Mälardalsområdet kommer genom denna stora satsning på kollektivtrafik att bli en viktig del i byggandet av det ekologiskt hållbara samhället.
Den i somras startade snabbtågstrafiken söder om Mälaren har redan blivit en succé och många har fått upp ögonen för dynamiken i det nya resmönstret. Den 6 oktober öppnas trafiken norr om Mälaren. Sammanlagt handlar det om fem tågsystem – Svealandsbanan, Mälarbanan, Östpendeln, Uppsalapendeln och Västra stambanan, som ska integreras med anknytande busstrafik.
Det är naturligtvis oerhört viktigt att berörda kommuners och landstings framsynta investeringar i detta moderna trafiksystem nu inte äventyras. I Stockholm sammanstrålar den långväga järnvägstrafiken med en expansiv lokaltågstrafik. Här finns flaskhalsarna som måste bort. Annars väntar stora trafikstörningar i såväl fjärr- som lokaltrafiken.
Statsmakterna har därför ett särskilt ansvar för att öka spårkapaciteten i Stockholm. Det handlar främst om en utbyggnad med fyra spår fram till Södra station och en ny Årstabro samt ett tredje spår förbi Riddarholmen. Dessa investeringar måste genomföras utan dröjsmål.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om nödvändiga järnvägsinvesteringar för att bygga bort flaskhalsarna i Stockholm.
Sören Lekberg (s) |
|
Reynoldh Furustrand (s) |
Sylvia Lindgren (s) |
Mats Berglind (s) |
Inge Carlsson (s) |
Inger Lundberg (s) |
Sven-Erik Österberg (s) |