Motion till riksdagen
1997/98:T53
av Lena Sandlin och Claes-Göran Brandin (s)

med anledning av prop. 1997/98:124 Ny körkortslag m.m.


Regeringen föreslår i propositionen ny körkortslag m.m. förändringar vad det gäller åldersgränser och behörighetskrav för att få köra moped.

Mopeder indelas i regeringens förslag vad det gäller behörighet att köra fordonet i två klasser. Moped klass I kommer att avse moped med en motor och en slagvolym på högst 50 kubikcentimeter och en konstruktiv hastighet av högst 45 km/h. Moped klass II kommer att avse en moped som har en motor med en effekt på högst 1 kilowatt och en konstruktiv hastighet av högst 25 km/h. De nuvarande mopederna med en konstruktiv hastighet av högst 30 km/h kommer att behandlas som en moped klass II.

Anledningen till regeringens förslag är rådets direktiv (92/61/EEG) av den 30 juni 1992 om typgodkännande av två- och trehjuliga fordon i syfte att undanröja handelshinder. De harmoniserade tekniska kraven för fordonens olika komponenter och egenskaper regleras i särdirektiv. De fordon som tagits i bruk innan den dag direktivet börjar tillämpas undantas dock. Direktivet om typgodkännande eller rådets direktiv om körkort ställer inte några behörighetskrav för rätt att köra moped. Det är således upp till nationerna att fastställa dessa.

Vägverket presenterade i december 1994 ett förslag till kommande behörighetsregler för två- och trehjuliga fordon; detta förslag fick stöd av många remissinstanser. Förslaget innebär en åldersgräns på 15 år för moped klass I och moped klass II, dock med krav om en teoretisk utbildning för klass I-mopeden. Efter detta har Kommunikationsdepartementet begärt en ytterligare trafiksäkerhetsanalys från vägverket.

Moped klass I får ha högst 50 kubikcentimeter och en högsta hastighet av 45 km/h. Denna moped är ett säkrare och bättre fordon än dagens 30-moped och ett långt bättre fordon än moped klass II. Den 30-moped som finns idag har en hastighet som kan variera mellan fabrikat och modell på uppskattningsvis mellan 35 och 38 km/h. Mopeden är alltså inte trimmad till dessa hastigheter. Detta gör att hastighetsskillnaden mellan dagens 30-moped och moped klass I inte är stor och vi anser därmed att det inte heller föranleder en höjd åldersgräns eller körkort.

Att belägga moped klass I med en höjd ålder och körkort skulle göra att dagens 30-moped, som kommer att få existera sin livslängd ut, kommer att finnas kvar under många år. Det är enligt vår mening bättre att göra moped klass I till ett fordon som många kan använda.

Moped klass I kommer i många modeller men kanske främst i form av skotrar. Detta gör att tillgängligheten ökar för den kategori människor som kan komma att använda mopeden för att fylla ett transportbehov, både i städerna och på landsbygden. Den nya mopeden kommer inte bara att attrahera motorintresserade ungdomar. Denna nya moped med tillgänglighet som transportmedel för en större grupp människor kan föra med sig flera positiva effekter, t ex färre bilar i stadskärnorna, mindre parkeringsproblem samt minskade luftföroreningar.

Moped klass I är dessutom ett säkrare fordon ur många aspekter, och genom tillgängligheten av denna skulle vi kunna rangera ut dagens moped fortare. Den nya mopeden klass I har stadigare ram, bättre bromsar, bättre lyse och blinkers. Denna moped är dessutom ett modernt fordon vilket innebär att den har en motor som är ”renare” ur miljösynpunkt än den gamla 30-mopeden. Det finns således både trafiksäkerhetsskäl och miljöskäl till grund för att behålla åldersgränsen 15 år samt att inte belägga den med krav om körkort.

Regeringen bör dock överväga att belägga moped klass I med en form av obligatorisk enkel behörighet. Denna utbildning bör i så fall genomföras med hjälp av frivilligorganisationer inom detta område som redan idag rikstäckande genomför liknande utbildningar.

Moped klass II får ha en effekt av högst 1 kilowatt och en högsta hastighet på 25 km/h. Moped klass II är en cykel med hjälpmotor och skall enligt direktiven vara försedd med trampor. Blinkers är inget krav.

Denna typ av moped är dessutom ställd under så stora krav angående buller att tillverkarna idag inte klarar att tillverka en moped med så låga bullernivåer. Kraven på tyst motor är så högt ställda att rulljud från däcken och transmissionsljudet från kedjan överstiger de ljudkrav som ställs på detta fordon. Moped klass II kan i och med detta inte ses som ett fordon som kan komma att fylla transportbehov, vare sig i stad eller på landsbygd.

Enligt vår mening talar både miljö-, trafiksäkerhets- och fram­komlighets­skäl för att moped klass I är det fordon som bör ersätta dagens 30-moped. Moped klass I kommer i framtiden att vara ett vettigt, trafiksäkert och miljövänligt alternativ för att lösa transportbehov både i städer och i glesbygd.

Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställs

att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om mopeder.

Stockholm den 27 mars 1998

Lena Sandlin (s)

Claes-Göran Brandin (s)