Banförordningen från 1923 föreskriver att SJ:s järnvägsområde ska vara inhägnat där så erfordras för att skydda järnvägstrafiken. 1945 fick vi en lag (1945:119) som innehåller föreskrifter om järnvägarnas stängselskyldighet. Här finns bestämmelser för stängsel till skydd för större hemdjur, s.k. kostängsel. Reglerna innebär att innehavare av järnväg har ansvar för att hålla stängsel utmed järnvägen till skydd för hästar och nötkreatur under betesgång.
När det gäller stängsel till skydd för allmänheten finns bestämmelser från år 1975 i lag 1975:1010. Reglerna innebär här att stängselskyldighet för järnväg i första hand bör ses som en kommunal angelägenhet. Kostnaderna för stängsel skall därför betalas till 90 % av kommunen och resterande 10 % av järnvägsinnehavaren. För stations- och bangårdsområden skall kostnaderna delas lika.
Kommunerna har getts rätt att inom sitt område besluta om var stängsel skall sättas upp och hur de skall utformas. För att pröva frågor om uppsättning och kostnadsfördelning finns en särskild nämnd kallad Stängselnämnden.
När de ovan nämnda lagarna antogs av riksdagen fanns det nog ingen föreställning om att tågen skulle gå i hastigheter över 200 kilometer per timme. Kommer snabbtåget X2000 i t.ex. 216 kilometer per timme innebär det en förflyttning på 60 meter per sekund. Det är därför av stor vikt att hålla hög säkerhet vid järnvägslinjerna, och uppsättandet av stängsel är ett viktigt sätt att öka säkerheten.
Eftersom det uppstått ändrade förhållanden på grund av den tekniska utvecklingen av järnvägstrafiken krävs utökad stängselskyldighet. Att nya järnvägssträckor byggs, järnvägar upprustas med bitvis nya sträckningar och dubbelspår talar för att en översyn av den lagstiftning som gäller stängselskydd bör göras. När det gäller våra landsvägar står väghållaren (Vägverket m.fl.) för stängselkostnaderna. Det bör därför utredas om inte en liknande ordning borde gälla för järnvägarna, dvs. att Banverket fick motsvarande betalningsansvar.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en översyn av stängsellagarna,
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en utredning om betalningsansvaret för stängselkostnader.
Åke Carnerö (kd) |