Motion till riksdagen
1997/98:T48
av Carl Erik Hedlund (m)

med anledning av prop. 1997/98:124 Ny körkortslag m.m.


Regeringen har i propositionen valt att frångå 1994 års körkortsutredningsförslag angående körkortsingripande och i stället föreslagit att reglerna om körkortsingripande tills vidare i huvudsak skall vara oförändrade. Motivet för detta är bl.a. att tiden nu anses mogen för att göra en grundläggande översyn av reglerna för körkortsingripande.

Grunderna för återkallelse av körkort har i stort sett inte förändrats sedan körkortslagens tillkomst 1977. Enligt min uppfattning är de nuvarande reglerna för körkortsåterkallelse inte anpassade till dagens samhälle, där tillgången till motorfordon ofta är en i det närmaste livsnödvändig förut­sättning för många hushåll. Att detta gäller alla som bor i glesbygd med mycket långa avstånd till närmaste ort och med obefintliga eller glesa linjenät för buss, inser de flesta. Men det gäller även familjer som bor i stor­stadsområden. Avstånd till arbetsplats kan vara långa och kommunika­tionerna mycket bristfälliga, och för många dubbelarbetande föräldrar är det ett stort pussel med tider för att hinna med arbete, lämnande och hämtande på daghem, handlande av dagligvaror, skjutsande av barn till idrottsplatser, musikskolor m.m. Bilen är ett oundgängligt verktyg för dessa familjer.

Ett temporärt indragande av körkort är därför ofta ett mångdubbelt större straff än böter för fortkörning eller annan trafikförseelse. Det kan exempelvis medföra att man helt enkelt inte kan sköta sitt arbete, och i och med det så blir det faktiska ”straffet” oproportionellt hårt och inte i överensstämmelse med den allmänna rättsuppfattningen. Inför den förestående översynen av körkortslagen bör det därför tydligt anges i direktiven att denna fråga ingående skall belysas.

Övningskörning

En till återkallelse av körkort relaterad fråga är vem som skall anses kunna vara handledare vid privat övningskörning. Enligt nuvarande regler skall handledaren haft körkort i minst fem år för att bli godkänd som handledare. Efter en temporär återkallelse med de stora svårigheter som beskrivits ovan ”straffas” personen i fråga med ett ytterligare förbud. Oavsett om han haft körkort i trettio år, är en erfaren förare med kanske tiotusentals mils prickfri körning, så klassificeras han som olämplig att vara handledare på grund av till exempel fortkörning på motorväg. Den som drabbas är i första hand inte föraren utan den som han skulle vara handledare för. I stället för att kunna ha en privat handledare, som har stor erfarenhet och dessutom egen personlig kännedom om vad som händer vid trafikförseelser tvingas man att utnyttja bilskolor med åtföljande kostnader. Det säger sig självt att detta främst drabbar familjer med låga inkomster.

På sitt sätt skjuter nuvarande regler för handledare vid övningskörning över målet. Det finns en god poäng med att handledaren skall vara erfaren, därför är femårsgränsen kanske väl avvägd, men den säger i sig inte något om ifall personen i fråga varit en aktiv bilförare. Bestämmelsen att erfarenheten endast skall beräknas efter det att det återkallade körkortet återlämnats kan bara ses som en ytterligare bestraffning och inte som något som har med trafiksäkerhet att göra.

I samband med att propositionen Ny körkortslag behandlas bör därför bestämmelserna i 4 kap 5 § ändras så att en person skall godkännas som handledare vid övningskörning om han haft körkort i minst fem år, även om han fått det återkallat med stöd av 5 kap 3 § 2–4 i högst ett år.

Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställs

  1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en översyn av bestämmelserna för körkorts återkallande,

  2. att riksdagen beslutar ändra bestämmelserna i 4 kap. kör­kortslagen i enlighet med vad som anförts i motionen.

Stockholm den 25 mars 1998

Carl Erik Hedlund (m)