Det kan med utgångspunkt från polisens observationer konstateras att stora problem och brister finns vad gäller lastförankring. Detta har bl.a. framkommit vid kontroller i hamnar där det visat sig att mellan 60 och 80 % av kontrollerade trailers hade en lastsäkring som var bristfällig eller helt saknades. Samma brister konstaterades på ca 50 % av kontrollerade lastbilar med släp. Genomförda kontroller har således visat att problemet med bristande säkring av last är omfattande.
Utöver risken att lasten lämnar lastutrymmet och därmed vållar allvarliga olyckor har ett antal olyckor konstaterats där bristfälliga lastsäkringar har försämrat fordonets vägegenskaper med kollisioner eller avåkningar som följd. Det har även inträffat ett antal fartygsolyckor där bristfälligt säkrad last på de fordon och containers som fanns ombord varit den direkta orsaken till olyckan.
Som exempel kan nämnas rorofartyget Karelia som havererade vid Gotska Sandön 1986. Polisens kontroll av hur gods som transporteras på väg har säkrats är således av stor betydelse för trafiksäkerheten. Det är av vikt att fordon med bristfälligt säkrad last hindras från fortsatt färd tills bristerna åtgärdats. Härutöver har effektiva kontroller även preventiv effekt. Det har på senare tid blivit allt vanligare att gods transporteras i låsta eller plomberade lastbärare. Det kan vara tullplomb vid internationella transporter eller företagsplomb och/eller lås för att minska stöldrisken av det gods som transporteras.
Enligt uppgift äger polis vid trafikkontroll inte rätt att gå in i låst eller plomberat utrymme utan att först ha erhållit åklagares beslut om husrannsakan såvida man inte via fraktsedel eller motsvarande vet att lasten innehåller farligt gods. För att åklagare skall besluta om husrannsakan förutsätts misstanke om brott. Att lasten i en lastbärare möjligen kan vara bristfälligt förankrad har enligt uppgift ej ansetts som tillräcklig grund för husrannsakan. Ovan anförda begränsning av polisens kontrollmöjlighet kan innebära att mindre seriösa företag använder låst eller plomberad lastbärare enbart för att försvara eller undgå kontroll. Det är således av stor vikt för trafiksäkerheten att ovan anförda hinder för polisen kontroll av lastsäkring snarast undanröjs.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av att polisman ges möjlighet att kontrollera låsta eller plomberade lastbärare i syfte att kontrollera lastsäkring.
Hans Hoff (s) |
Claes-Göran Brandin (s) |