Motion till riksdagen
1997/98:T345
av Sylvia Lindgren m.fl. (s)

Väginvesteringar i Stockholms län


I Stockholms län finns en femtedel av landets befolkning och här görs hälften av landets alla resor med kollektivtrafik. Fram till år 2010 bedöms antalet resor öka med 15 till 25 %, vilket motsvarar ungefär en procent per år. Biltrafikarbetet beräknas öka mellan 20 och 30 %. Samtidigt är det bara en tiondel av anslaget för länstrafikanläggningar som går till Stockholms län.

Närmare 80 % av befolkningen i Stockholm bor inom en mils radie från centrum, men stadsregionen har gradvis sträckt sig allt längre ut från centrum ut efter de stora transportstråken – Europavägarna och järnvägarna.Trafiken i Stockholmsregionen är koncentrerad på en relativt liten yta, vilket leder till att dess negativa effekter som buller, luftföroreningar och olyckor blir mer påtagliga.

Trängsel och köbildningar, som orsakar tidsförluster för trafikanterna och är kostsam för näringslivet, präglar trafiksituationen. KOMKOM-utred­ning­en beräknade att 80 % av trafikens negativa effekter under högtrafik i Stockholm utgörs av trängselkostnader. Även om sådana beräkningar bör tas med viss försiktighet är de en rimlig förklaring till varför det finns ett så stort behov i Stockholms län av investeringar som höjer framkomligheten på vägarna och i kollektivtrafiken.

Genom statens aktiva medverkan tillkom den s.k. Dennisöverenskom­mel­sen för att långsiktigt lösa trafikproblemen i Stockholmsområdet. Genom intäkter från biltullar skulle två avlastande vägsystem (Ringen och Yttre tvärleden) byggas, inklusive två nya passager över Saltsjön och Mälaren (Öster- och Västerleden). Även satsningar i kollektivtrafiken skulle höja kapa­citeten väsentligt.

Genom det omarbetade förslag som regeringen senare har presenterat försvinner delar av kapacitetsökningen. Österleden är inte längre aktuell och Västerleden hänskjuts till den ordinarie nationella investeringsplaneringen. Tredje spåret ska fortfarande byggas, men har gjorts beroende av att en överenskommelse nås om en nedgrävd Centralbro, vilket i sin tur inte tillför någon ny kapacitet.

Utan den förhållandevis väl utbyggda kollektivtrafiken skulle situationen i länet vara betydligt sämre. Årligen görs ca 600 miljoner kollektivtrafikresor i Stockholmsregionen. Närmare 40 % av alla resor i länet sker med kollektiva färdmedel. Av alla resor i rusningstrafik som berör innerstaden är 70 % kollektiva. Kollektivtrafiken i Stockholms län är långt mer diversiferad än i andra regioner samtidigt som den nästan helt bekostas av invånarna själva.

Stockholms läns vägsystem är i behov av omfattande upprustning och underhållsbehov för att möta dagens och morgondagens krav på miljö och framkomlighet. Behoven av åtgärder överstiger vida de resurser som staten och regionen hittills har ställt till förfogande.

För att lösa trafikproblemen i Stockholmsområdet och uppfylla de krav som regeringen särskilt anger i planeringsdirektiven för regional transport­infra­struk­tur behöver kraftfulla åtgärder snarast sättas in. Vägsituationen i Stockholmsregionen är en angelägenhet för hela landet.

Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställs

att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ökade väganslag till Stockholms län.

Stockholm den 3 oktober 1997

Sylvia Lindgren (s)

Sören Lekberg (s)

Inger Segelström (s)