Den 29 juni 1993 öppnades Rödöbron för trafik mellan Frösön och Rödön i Jämtland.
Rödöbron är den första och enda avgiftsbelagda broförbindelsen i modern tid och ägs av Rödöbron AB, där Krokoms, Åre och Östersunds kommuner tillsammans med delar av länets privata näringsliv ingår som delägare.
Brobolaget har i bron och brotullen investerat ca 21,5 miljoner kr och dess skulder uppgår för närvarande till nästan 20 miljoner kr.
Prognosen för fordonsflödet över bron var vid starten 600 fordon per dygn. Hittills har den målsättningen inte nåtts full ut.
När initiativet till brobygget och bildandet av Rödöbrobolaget togs hade riksdagen tagit ett principbeslut i väg- och brofinansieringsfrågor. Det måste tolkas som att man tänkte tillämpa samma system för vägfinansieringar som i t.ex. Norge, där tidigarelagda eller andra speciella väg- och broprojekt skulle delfinansieras med väg- och brotullar. Förberedelser gjordes också för en del projekt.
Under förra regeringens tid ändrades emellertid inställningen, vilket ledde till att Rödöbron kom att bli den enda tullfinansierade bron i landet. Detta är naturligtvis inte rimligt utan måste få en ändring.
Vid broinvigningen sade dåvarande kommunikationsministern Mats Odell bl.a. att det rätteligen var en ”kärnuppgift” för staten att tillhandahålla ett avgiftsfritt allmänt vägnät. Han ansåg vidare att anläggningar i glesbygd, typ Rödöbron, överhuvudtaget inte skulle behöva avgiftsfinansieras.
Berörda kommuner, turistnäringen i Västjämtland och naturligtvis främst den drabbade lokalbefolkningen på Rödöbygden med omnejd delar med all kraft samma negativa hållning till brotull, speciellt på landsbygden. En familj kan genom brotullen få en merkostnad på 15 000 kronor per år, vilket givetvis är oacceptabelt.
Berörda kommuner har tidigare agerat och föreslagit regeringen inlösen av bron. Det har dock inte gett något resultat.
När byggnationen av bron över Vallsundet i Storsjön blir klar nästa år – med total statlig finansiering – finner vi det än mer orimligt att Rödöbron blir den enda betalbron i hela länet och landet. Regeringen bör återkomma med förslag på hur inlösen av Rödöbron kan finansieras. Det bör ges regeringen till känna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär förslag på hur inlösen av Rödöbron kan finansieras.
Erik Arthur Egervärn (c) |