Motion till riksdagen
1997/98:T3
av Margitta Edgren och Eva Flyborg (fp)

med anledning av skr. 1997/98:19 Utvecklingen i informationssamhället


För att medborgaren ska kunna utöva sina demokratiska rättigheter och hävda sin integritet sett i ett samhällsperspektiv är det fundamentalt att hon är väl förtrogen med samhällets funktioner i stort. För att kunna uppträda som rättsmedveten samhällsmedborgare, är det nödvändigt att känna till hur det svenska rättsväsendet och lagstiftningen fungerar. Sanningen är antagligen att mycket få medborgare har denna kunskap. Detta beror delvis på utbildningsförhållandet – alla medborgare är ju inte juristutbildade – men det beror också på bristande tillgång till aktuell och lättillgänglig information om gällande lagar och rättsliga principer. Intresset för frågorna är förmodligen stort bland allmänheten, men möjligheten att nå informationen är även i Sverige långt ifrån fullgod.

Ett av demokratins fundament är att medborgarna känner till sina rättigheter och skyldigheter. Alltför få har dessa kunskaper eller känner till hur man kan få del av dem.

Riksdagen har, genom att tillhandahålla Rixlex i databasform och på www-sida utan kostnad för medborgarna, tagit ett viktigt steg i riktning mot ökad tillgänglighet för rättsinformation. Den s.k. Rättsdatagruppen överväger huruvida denna typ av information kan utvidgas, och även omfatta t.ex. kunskap i administrativa samhällsfrågor.

Grunddatabasutredningen har enligt direktiv att analysera dessa frågor och ge förslag till lösningar. Betänkande från denna utredning väntas i oktober 1997.

Det är viktigt att tillgången till samhällsinformation för medborgarna blir tillräckligt bred för att få till stånd en aktiv samhällsdialog. Det viktigaste är att tillhandahålla en grundläggande bred samhällsinformation. Med kvalificerad tillgång på bredden, kan aktiviteter för att skaffa information på djupet inledas. Utan tillfredsställande kunskap på bredden är detta knappast möjligt.

Det bör vara ett samhällsansvar att organisera tillgängligheten för sådan samhällsinformation som är väsentlig för främjande av medborgarnas integritet och upprätthållande av en aktiv dialog. I detta ansvar bör ingå att definiera ett grundläggande informationsinnehåll för medborgarna, att standardisera formen för detta och att främja den praktiska tillgängligheten. Inom ovan nämnda aktuella utredningsinsatser äger väsentliga delar av detta rum. Riksdagen bör härmed ta övergripande ställning till principerna för denna medborgerliga samhällsdialog.

Tillgänglighet till samhällsinformation och möjlighet till samhällsdialog bör främjas genom ökad spridning av Internet i bostäder samt med nätanknutna persondatorer och terminaler som tillhandahålls på offentliga platser som bibliotek och skolor. Utvecklingen av tillgång till samhälls­information samt möjlighet till samhällsdialog vid medborgarkontor är viktig, och bör påskyndas. Det bör utredas vilka kostnader som kan förknippas med önskemålet att tillhandahålla e-postadress och Internetan­knytning till alla medborgare.

Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställs

att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att öka medborgares tillgång till samhällsinformation från regering och riksdag, om gällande lagar, förståelse för det svenska rättsväsendet m.m. samt öka möjligheten till deltagande i samhällsdialog.

Stockholm den 3 oktober 1997

Margitta Edgren (fp)

Eva Flyborg (fp)