Regeringens proposition har rubriken ”Transportpolitik för en hållbar utveckling”. Man kan emellertid ställa frågan om den föreslagna politiken förmår klara framför allt vägtrafikens utsläpp av främst koldioxid (CO2) och kväveoxider. När det gäller koloxiderna föreslås såvitt jag kan utläsa att utsläppen år 2010 skall vara desamma som för år 1990. Alltså ingen minskning av växthusgaserna på 20 år.
När det gäller kväveoxiderna föreslås en minskning med 40 % från 1995 till 2005. Detta kan möjligen klaras med en satsning på bästa teknik men också med de åtgärder som den s.k. Kommunikationskommittén föreslog.
Kommitténs förslag kan kort sammanfattas enligt följande:
Vägtrafiken bör stå för sina samhällsekonomiska kostnader bl.a. genom höjningar av bensin- och dieselskatten,
Inblandning av biobränslen,
Åtgärder för minskad bränsleförbrukning från drygt 0,9 liter/mil till 0,63 liter/mil.
Såvitt jag kan utläsa av propositionen finns inga av dessa åtgärder, i vart fall inte fullt ut, föreslagna. Detta är dåligt för miljön och klimatet i landet.
Detta att propositionen inte har krav på att vägsektorn skall betala sina kostnader har emellertid också andra konsekvenser. Det betyder att konkurrensen mellan väg och järnvägssektorn inte heller i framtiden blir på lika villkor. En annan fråga man kan ställa är varför dieseln skall ha lägre skatt än bensin har. Man borde i vart fall ange hur man kan uppnå utjämning på sikt.
Vill man klara att skapa ett långsiktigt hållbart samhälle och därmed minska trafiksektorns utsläpp krävs åtgärder som föreslagits av Kommunikationskommittén och i denna motion.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av ytterligare kraftfulla åtgärder för att minska framför allt vägtrafikens skadliga utsläpp.
Bo Nilsson (s) |