Motion till riksdagen
1997/98:T225
av Magnus Johansson (s)

Infrastruktursatsningar


Sedan många år har de så kallade TEM- och TER-projekten pågått i Öst- och Centraleuropa. TEM står för Trans European Motorway och TER för Trans European Railway. Projekten har tillkommit på FN:s initiativ med syfte att förbättra infrastrukturen för vägar och järnvägar i området med anpassning till trafikvolymerna. Den nord-sydliga TEM/TER sträcker sig från Gdynia/Gdansk till Ankara i Turkiet och till Athen i Grekland. Från FN:s sida har poängterats vikten av att ha både väg och järnväg i samma korridor.

Infrastrukturen för både väg- och järnvägstrafiken i västra Europa lider av stora framkomlighetsproblem med trafikinfarkter som följd. TEM/TER skulle till viss del kunna lösa dessa framkomlighetsproblem om Skandi­na­vien ansluts till TEM/TER-systemet.

Sveriges infrastruktur idag bygger i stor utsträckning på väg- och järn­vägs­triangeln Stockholm–Göteborg–Malmö. Vad som saknas är ett diagonalt stråk Göteborg–sydöstra Sverige, med vidare koppling till TEM/TER. Ett sådant stråk kommer att avlasta Skåne och västkusten från trafik som skall till Öst- och Centraleuropa.

Genom sitt synnerligen goda läge är det naturligt att Karlskrona/Ronneby i östra Blekinge skall utgöra den Svenska noden för Skandinaviens koppling till TEM/TER. Redan idag finns en väl fungerande färjelinje med daglig trafik mellan Karlskrona och Gdynia. Vidare i Skandinavien bör vägstråket ha sträckningen Karlskrona–Ronneby–Växjö–Värnamo–Borås–Göteborg–Oslo. Denna sträckning består idag av ett antal olika vägnummer. Sträck­ningen bör istället ges en enhetlig vägnumrering, E77, som också är benäm­ningen på den Europaväg som slutar i Gdynia.

På järnvägssidan utgör Kust-till-kust-banan den självklara sträckningen. Här uppfylls FN:s krav på att korridoren skall vara en kombinerad väg- och järnvägsförbindelse. TEM/TER-stråket skall ses som en utvecklingskorridor genom Europa. Som sådan har den också en regionalpolitisk betydelse för utveck­lingen i det svenska inlandet. Vad gäller Kust-till-kust-banans del mellan Karlskrona och Emmaboda är den i behov av en omedelbar upprust­ning bla vad gäller spår- och kontaktledningsbyte. Med en medelhastighet på 75 km/h och stora bärighetsproblem är det omöjligt att utveckla en modern järnvägstrafik på bandelen.

Nu är det dags att visa att Sverige har en stor framtidstro och en tro på de nya demokratierna i Öst- och Centraleuropa och integrera dem med vårt infrastruktursystem. För Sveriges del är det också viktigt att ha goda kom­mu­ni­kationer med Polen som är en av de snabbast växande ekonomierna i Europa och dessutom med sina 38 miljoner invånare en stor potentiell marknad för svenska företag.

Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställs

  1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av att den s.k. TEM/TER-korridoren får en fortsättning genom Skandinavien,

  2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en omedelbar upprustning av Kust-till-kust-banans sträckning mellan Karlskrona och Emmaboda.

Stockholm den 2 oktober 1997

Magnus Johansson (s)