Motion till riksdagen
1997/98:T22
av Lilian Virgin och Ingibjörg Sigurdsdóttir (s)

med anledning av prop. 1997/98:56 Transportpolitik för en hållbar utveckling


Regeringen föreslår att en ny myndighet för rikstrafikfrågor – Rikstrafiken – inrättas med huvuduppgift att verka för samordning och upphandling av viss interregional persontrafik.

Huvuduppgiften för den nya myndigheten för rikstrafikfrågor bör, enligt propositionen, vara att utifrån ett kundorienterat helhetsperspektiv verka för att åstadkomma ett samverkande kollektivtrafiksystem som bidrar till uppfyllandet av de transportpolitiska delmålen om tillgänglighet och regional utveckling. Myndigheten bör enligt regeringens förslag förhandla med alla berörda parter med syftet att uppnå samverkanslösningar på frivillig grund.

Enligt propositionen avser regeringen att tillsätta en särskild kommitté med uppgift att skyndsamt ta fram förslag till organisation och preciserade arbetsuppgifter för den blivande myndigheten. I detta skall ingå att föreslå riktlinjer för kommande upphandlingar.

Gotland tillhör förlorarna vad gäller biljettprisutvecklingen efter avregle­ringen av inrikesflyget – tur och retur kostar en normalbiljett till Stockholms­området ca 3 100 kronor. För såväl företag som för enskilda är det en hög kostnad och färjan är ofta inget alternativ. Skall resan företas på en och samma dag är flyget enda möjligheten. Antalet flygpassagerare i flygtrafiken mellan Gotland och fastlandet har under 1990-talet minskat från knappt 500 000 till ca 290 000. Samtidigt är höjningarna av biljettpriserna mellan Visby och Stockholm en av de största i inrikesnätet. Det är inte orimligt att anta att det finns ett samband mellan det minskade passagerarantalet och de höjda priserna.

Luftfartsverket har låtit genomföra en analys av pris- och passager­ar­utvecklingen på flyg- och färjetrafiken till/från Gotland samt till/från Bornholm. Av denna framgår bl a att normalpriser på flyg exklusive moms mellan Gotland och Stockholm är 81 % högre än på linjen Bornholm–Köpenhamn. Avståndet mellan öarna och resp huvudstad överensstämmer i stort liksom även andra marknadsförutsättningar bortsett från mervärdes­skatten. Den enda skillnad som noteras rör flygplanstyperna som används. Den slutsats som dras innebär emellertid att prisskillnaderna och de anmärknings­värt höga Gotlandspriserna inte motiveras av högre produktions­kostnader.

På konferensen ”Flyg med framtid” i Umeå i november 1997 redovisades uppgifter om pris per kilometer på några svenska och norska inrikeslinjer. Härav framgår att priserna i svenskt inrikesflyg generellt ligger över Norges och att, av de redovisade linjerna, priserna Visby–Stockholm var allra högst.

Den konkurrens som skulle medföra sänkta priser efter inrikesflygets avreglering har inte kommit till stånd i Gotlandstrafiken, trots att två olika bolag har linjer till Stockholmsområdet. Gotland verkar snarare ha drabbats av avregleringen.

För ö-regionen Gotland är flyg- och färjeförbindelserna en av de faktorer som har den största betydelsen för den framtida utvecklingen. Gotlands kommun och Länsstyrelsen på Gotland har tillskrivit Kommunikations­departementet den 3 december 1997 för att fästa Regeringens upp­märk­samhet på att något måste göras på det nationella planet för att åstadkomma en tillfredsställande lösning på det problem som de höga biljettpriserna på flyget innebär för Gotlands utveckling. Ett problem som Gotland sannolikt delar med andra utkantsområden.

I den nya myndighetens – Rikstrafiken – huvuduppgift ingår att verka för att åstadkomma ett samverkande kollektivtrafiksystem som bidrar till uppfyllandet av de transportpolitiska delmålen om tillgänglighet och regional utveckling. Att analysera och föreslå lösningar för de höga kostnaderna i flyg­trafiken till och från Gotland borde vara en uppgift för den nya myndigheten. Den kommitté som får till uppgift att ta fram förslag till organisation och preciserade arbetsuppgifter för den blivande myndigheten bör därför få kännedom om de problem som de höga biljettpriserna på flyget innebär för Gotlands utveckling.

Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställs

  1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om problemet med de höga flygpriserna till och från Gotland,

  2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att detta problem med flygpriserna till och från Gotland bör finnas med bland arbetsuppgifterna för den blivande myndigheten Rikstrafiken.

Stockholm den 17 mars 1998

Lilian Virgin (s)

Ingibjörg Sigurdsdóttir (s)