Motion till riksdagen
1997/98:T219
av Rune Evensson m.fl. (s)

Infrastruktur i Västsverige


Vi socialdemokrater i västra Götaland vill att alla de 1,5 miljoner människor som bor och verkar i regionen ska känna trygghet och kunna påverka sin egen vardag och de politiska beslut som fattas. Vårt mål är att genom beslut i regionfullmäktige utveckla regionen så att fler får jobb, miljön blir bättre och befolkningen friskare.

Regionens möjlighet att påverka utvecklingen i den riktningen är genom att skapa bra förutsättningar för företag och organisationer att verka i Västsverige. Det kan ske genom stöd till nya och/eller små företag, genom att skapa kommunikationer i form av vägar, kollektivtrafik, IT-nätverk, järnväg, flygplatser och hamnar. Med fler människor som kommer i arbete blir det också fler som betalar skatt, vilket är en förutsättning för att kunna utveckla den gemensamma verksamheten som bedrivs bla inom kollektivtrafiken.

Vägtransporterna svarar för cirka 90 procent av alla personresor och för drygt 50 procent av all godsbefordran. Mot den bakgrunden är det rimligt att utgå från att vägarna även i en överskådlig tid kommer att vara det grundläggande transportnätet i västra Götaland. De flesta transporterna förekommer på korta avstånd, och där är bilen det effektivaste transportmedlet. Industrins krav på snabba, flexibla och tidssäkra transporter ökar. Utvecklingen i regionen är beroende av ett väl utbyggt vägnät.

Vägstandarden i västra Götaland ska höjas, några vägar bör bli fyrfilsväg med motorvägsstandard. Andra för regionen viktiga vägar med stort trafikflöde bör standardförbättras och göras mer trafiksäkra. För att öka trafiksäkerheten vill vi att alla utfartsvägar och vägkorsningar med hög olycksrisk byggs bort. Högtrafikerade vägkorsningar ersätts med rondeller, hastighetsbegränsningar anpassas lokalt samt fler gång- och cykelbanor byggs. Informationen om trafiksäkerhet måste öka.

Vi är övertygade om tågets framtid och ser stora möjligheter till att utveckla såväl person- som godstrafik på järnväg. Spårkapacitet bör ge bättre framkomlighet för såväl långa resor som regional- och pendeltågen. För att förbättra järnvägens transportmöjligheter för gods vill vi att en utbyggnad sker av godsterminaler för hantering av växelflak och containrar på de orter som kan uppnå en bra logistik.

Göteborgs hamn är den mest betydelsefulla hamnen för hela Norden, dessutom finns ett flertal andra hamnar inom regionen. Sjötransporter är rationellt, billigt, energisnålt och ett praktiskt sätt att transportera varor på. Effektiviteten inom svensk sjöfart tillsammans med stora trafikproblem i Västeuropa på vägar och järnvägar medför att sjöfarten får ökad betydelse för transporter till och från Norden. Svensk utrikessjöfart har alltså stora förutsättningar att expandera men detta gäller också inrikessjöfarten och Vänersjöfarten.

En viktig resurs för det västsvenska näringslivet är sjöfarten på Vänern och Trollhätte kanal. Med sina 3,5 miljoner ton årligen är transporterna på Vänern och kanalen större än järnvägstransporterna till och från Vänernregionen.

Flyget är det naturliga resealternativet när det gäller långa resor såväl inrikes som utrikes. Västra Götaland är väl tillgodosett när det gäller flygplatser. Förutom Landvetter finns ytterligare fem flygplatser med linjetrafik och ett antal mindre flygplatser för affärs- och taxiflyg.

En allt viktigare kommunikationsform är den moderna informationstekniken. Både av regionalpolitiska och miljömässiga skäl är den fortsatta utvecklingen av denna kommunikationsform av stor betydelse. Tillgänglighet och möjligheten att jämsides i samma system använda både traditionell telefoni, fax och dataöverföring måste byggas ut för att möjliggöra en bredare användning.

Behovet av IT-förbindelser ökar snabbt; det underlättar samarbetet och gör den elektroniska handeln möjlig. Därför är en snabb utbyggnadstakt av den elektroniska kommunkationen nödvändig inte minst för att underlätta distansutbildning vilket ökar friheten för studenterna och gör det möjligt för fler att studera, även på de orter där det inte finns högskola.

Samtidigt som trafiksystemet byggs ut måste hela systemet förändras för att bli mer miljöanpassat. Den stora uppgiften är att bygga ett kommunikationssystem som leder till minsta möjliga påverkan på miljön och människors hälsa, samtidigt som det bidrar till fortsatt välstånd och utveckling.

På sikt ska ingen människa dödas eller skadas i trafiken – den så kallade Nollvisionen. Det viktigaste för trafiksäkerhetsarbetet är att få samtliga trafikanter att respektera gällande trafikregler och hastighetsgränser. För att skapa ett miljöanpassat trafiksystem måste bilindustrin, inte minst den i regionen, driva på den tekniska utvecklingen vad gäller drivmedel, energisnålare fordon och omlastningsteknik.

Andelen godstransporter på järnväg är mycket liten i regionen jämfört med den andel som transporteras med bil. För regionens näringsliv är effektiva godstransporter nödvändiga och en satsning måste ske.

Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställs

att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ytterligare satsningar på infrastrukturen i Västsverige.

Stockholm den 2 oktober 1997

Rune Evensson (s)

Birgitta Johansson (s)

Alf Eriksson (s)

Arne Kjörnsberg (s)

Lennart Nilsson (s)

Inga-Britt Johansson (s)