Den 1 januari 1998 bildas det nya länet Västra Götaland. Ett mycket viktigt skäl för att bilda ett sammanhållet västsvenskt län är att kunna utveckla bättre fysiska kommunikationer inom Västsverige. Trafikflödena går främst från olika delar av regionen in till Göteborg som utgör navet för alla kommunikationer på såväl väg, järnväg som flyg och båt. Skaraborg är särskilt berört i den norra länsdelen som har relativt långa avstånd till Göteborg, ca 20–25 mil.
Det nya storlänet är en försöksverksamhet vad beträffar formerna för statens engagemang och hur dessa skall organiseras på ett effektivt sätt. Det är helt uppenbart att det är av riksintresse att det västsvenska länets utveckling och funktion faller väl ut inför ev. kommande storlän i övriga riket. Det gäller inte minst de direkt förestående problemen på kommunikationsområdet som nu skall lösas. Därför bör regeringen nu i inledningsskedet av regionens start göra extra satsningar för Västra Götalands kommunikativa funktion.
De åtgärder som förordas i motionen bör kunna komma till stånd genom prioriteringar inom befintliga planer och anslag.
Det är helt otillfredsställande att tidsplanen för ombyggnaden av E 20 ännu inte är klar. E 20 är en av Sveriges tyngst trafikerade Europavägar med godsfrakter från såväl norra Sverige som från Mellansverige. E 20 betyder självfallet också mycket för godstrafiken från Skaraborg mot Göteborg. Med en ökad koncentration på Göteborg som Västsveriges centralort kommer därtill persontrafiken att öka ytterligare under de närmaste åren. Regeringen bör omgående redovisa en klar finansiering och tidsplan för E 20:s färdigställande inom 5 år.
Riksvägarna 44 mellan Götene och Uddevalla och riksvägen 49 mellan Skövde och Skara är också mycket tungt belastade av både fraktgods och persontrafik som knyts direkt till E 20. Dessa riksvägar har stor betydelse för den dagliga pendeltrafiken inom länet. Regeringen bör samordna den ekonomiska prioriteringen för E 20, samt riksvägarna 44 och 49.
Skaraborg har idag mycket goda snabbtågförbindelser med både Stockholm och Göteborg på Stambanan. Skaraborg har gjort en tydlig prioritering då man valt att snabbtåget huvudsakligen skall göra ett stopp, det i Skövde, vid varje passage. Det är många inom näringslivet som dagligen reser till Stockholm och/eller Göteborg. I detta sammanhang är det särskilt angeläget att tidiga morgontåg alltid stannar i Skövde så att affärsresenärer hinner till Stockholm eller Göteborg till normal mötestid alla vardagar. Så var inte fallet under semestermånaden juli 1997, vilket är oacceptabelt för näringslivet i Skaraborg. Regeringen bör kunna garantera detta som huvudman för SJ.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om finansiering och tidsplan för vägbyggnader i Skaraborg och en åretruntservice från SJ som tillgodoser näringslivets behov av kommunikationer med Stockholm och Göteborg.
Holger Gustafsson (kd) |