Sjuhäradsbygden är en region med stora utvecklingsmöjligheter, förutsatt att det går att komma dit och därifrån.
Investeringar i vägar och järnvägar släpar efter. De program som nu redovisats från vägverket med utgångspunkt från de investerings- och underhållsprogram som riksdagen beslutat gör bilden ännu mörkare. Vägar som i tidigare program legat nära i tiden finns nu inte ens med i tioårsprogrammet. Detta är inte acceptabelt. Banverkets prioriteringar stämmer inte heller med de behov och de möjligheter som finns. Götalandsbanan bör bli verklighet mycket snart.
Sjuhäradsbygden är en bygd som rymmer stora möjligheter. Här finns naturtillgångar i skog och mark som gör att en omställning till förnybara energislag och kretslopp kan ge många nya arbetstillfällen. I detta sammanhang är det viktigt att påpeka att här finns framåtanda och vilja att gå före, en hel del har redan gjorts inom energi och miljöområdet. Flera kommuner har gjort investeringar och planer finns för nya, både inom energisektorn och miljösektorn. En stor investering som står för dörren, om de ekonomiska förutsättningarna kan skapas, är gaskombianläggningen vid Borås energiverk. En naturlig utveckling mot en miljöriktig energiproduktion. Högskolan har genom insatser från Centerpartiet fått nya resurser att bygga ut verksamheten med fler utbildningsplatser. Ett annat centerkrav har kunnat genomföras, nämligen att alla högskolor skall ha forskningspengar, något som innebär nya pengar till Borås högskola för forskningsändamål. Ett viktigt framsteg för att kunna knyta kunniga medarbetare till högskolan och för att kunna utveckla nya idéer. I Sjuhäradsbygden finns också en företagartradition inom textil, jord, skog och postorder. Nya näringar har vuxit fram och med en utbyggd högskola kommer det att bli fler. Det är i första hand små och medelstora industrier med idéer och livskraft som finns i bygden.
Skall möjligheterna kunna tas till vara och nya jobb skapas är det nödvändigt att vägar och järnvägar får en bättre standard. Det är viktigt för oss i Sjuhäradsbygden, men det är också viktigt för hela landet.
De vägplaner som presenterats av Vägverket innebär en tillbakagång, vägprojekt som funnits med i de befintliga planerna har försvunnit ut i en obestämd framtid. Redan idag är vägstandarden i Sjuhärdsbygden lägre än i jämförbara områden. När extra vägpengar kommit till länet har Sjuhärdsbygden fått stå tillbaka för i och för sig angelägna behov på andra ställen. I budgetpropositionen kan inte utläsas hur de anvisade pengarna skall användas. Skrivningarna i propositionen är dessutom sådana att Vägverket ges stora möjligheter att prioritera. Mot den bakgrunden vill jag fästa riksdagens uppmärksamhet på behoven i Sjuhäradsbygden både vad gäller riksvägar och länsvägar. Det minsta krav man kan ha i det fallet är att planeringen inte försämras. Vägverket har tillförts stora summor den kommande tioårsperioden. Jag anser att dessa pengar inte får i så stor omfattning som planeras gå till stora motorvägsprojekt att övriga riksvägar inte kan byggas ut i tillräcklig takt. Vägverket delar upp anslagen i riksvägar och pengar för regional fördelning. I de nya planerna har projekt som tidigare belastade riksvägarna flyttats, så att ett till synes större belopp att fördela regionalt inte räcker lika långt till projekt som tidigare var planerat. Jag anser att riksdagen bör uttala att Vägverkets fördelning av pengar måste bli sådan att Sjuhäradsbygden får en förbättring av sin vägstandard. Grusvägarna som är ganska många har behov av upprustning och får inte glömmas bort. Det föreligger ett stort behov i Sjuhäradsbygden att förbättra och belägga grusvägarna.
De enskilda vägarna har stor betydelse för människor som bor i glesbygd. Dessa små vägar är nödvändiga för servicen i glesbygden och för att trafiken skall fungera. Det är inte bara för människorna som bor här som vägen behövs utan den är viktigt även för de transporter av virke och förnödenheter till och från jordbruket som är nödvändiga. Standarden på dessa vägar är avgörande för om dessa transporter kommer fram i rätt tid. Det är rimligt att statsbidraget till de enskilda vägarna gör att de människor som har ansvaret för vägen inte belastas allt för mycket. När Socialdemokraterna kom till makten 1994 mer än halverades det statliga anslaget till dessa vägar. Det var en katastrof! Men genom ett enträget arbete och i det samarbete om den ekonomiska politiken som Centerpartiet haft med regeringen har anslaget nu nästan samma nivå som tidigare. Men det behövs en uppräkning beroende på kostnadsstegringar och investeringsbehov. Jag anser att riksdagen bör uttala att inför planeringen av budgeten för 1999 och de ramar som skall beslutas till våren, bidraget till enskilda vägar skall ges en större volym.
Jag har under många år motionerat och pläderat för att Götalandsbanan skall byggas. Jag skall inte i denna motion beskriva alla fördelar med en sådan satsning, de är kända. Det nätverk av kommuner som är intressenter i en Götalandsbana har på olika sätt visat det kloka i att få denna investering snart. De har också visat att banan är lönsam. För Sjuhäradsbygden skulle denna järnväg bli ett lyft med kortare och säkrare restider både till Stockholm och Göteborg. Dessa kortare restider har avgörande betydelse för möjligheten att ta till vara den potential som Sjuhäradsbygden har. Utvecklingen av de företag som finns, av nya företagsetableringar och tillvaratagande av de naturresurser som finns är beroende av när Götalandsbanan byggs. Transporterna från och till företagen skulle bli snabbare, säkrare och miljöriktiga. Mål som är viktiga att nå. Riksdagen bör uttala att Götalandsbanan förverkligas och att den läggs tidigare än i de planer som Banverket nu arbetar efter.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om väginvesteringar i Sjuhäradsbygden,
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att anslaget till enskilda vägar inför budgetåret 1999 behöver ökas,
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Götalandsbanan.
Lennart Brunander (c) |